Strýcová se loučí s tenisem. Chci si ale ještě zahrát před fanoušky, má jasno česká bojovnice

- Marek Bartošík, Karel Jedlička

Tenisoví fanoušci se jistě shodnout, že bez budoucí maminky Barbory Strýcové bude profesionální okruh o něco méně zajímavý. Charismatická Češka, která se na kurtu nebála ukázat pestrou škálu emocí, na dnešní tiskové konferenci oznámila, že dává své kariéře sbohem. Zároveň by se ale chtěla ještě jednou objevit na kurtu. „Můj sen by bylo rozloučit se ve Wimbledonu, kde jsem měla největší úspěchy. Je to taková Mekka tenisu,“ prozradila pětatřicetiletá Strýcová, která předloni na travnatém grandslamu zapsala senzační semifinále ve dvouhře a titul ve čtyřhře.

Velká životní změna nastala během letošního Australian Open pro Barboru Strýcovou. Úspěšná česká tenistka se totiž při úvodním grandslamu sezóny dozvěděla, že se stane maminkou.

„Myslím, že to přišlo přirozeně a v mém věku to tak musí být. Chvilku jsem byla smutná, ale teď se mi úplně po tenisu nestýská, spíš mi chybí pohyb,“ poznamenala k nové situaci Strýcová, která v úterý před polednem vystoupila před novináři na tiskové konferenci v zahradě u sídla Českého olympijského výboru.

„Vůbec nevím, do čeho půjdu, asi budu vyčerpaná, ale na miminko se samozřejmě těším. Čekáme kluka,“ prozradila někdejší wimbledonská semifinalistka. „Jméno ještě vybrané nemáme, musíme dát hlavy dohromady.“

Strýcová prakticky končí svou tenisovou kariéru v době, kdy jí patří druhé místo v žebříčku čtyřhry a kdy se stále pohybuje kolem 50. příčky singlového rankingu.

„Jsem ráda, že odcházím se vztyčenou hlavou celkem na vrcholu kariéry. Nikdy jsem nechtěla končit objížděním malých turnajů a čekáním, jestli to náhodou ještě jednou vyjde,“ vysvětlila svůj přístup vítězka dvou turnajů WTA ve dvouhře.

Nicméně jméno Strýcové bude stále figurovat mezi aktivními hráčkami, což jí v budoucnosti umožní případnou rozlučku na libovolném turnaji.

„Sama pro sebe bych si chtěla zahrát ještě jeden zápas před lidmi, abych se neloučila bez fanoušků. Ještě si nejsem jistá, jestli půjde o turnaj nebo nějakou neoficiální akci. Zažádala jsem si o chráněný žebříček, protože to se musí udělat rychle,“ upřesnila tenistka z Plzně. „Můj sen by bylo rozloučit se ve Wimbledonu, kde jsem měla největší úspěchy. Je to taková Mekka tenisu.“

Úspěšná na všech frontách

Právě na Wimbledonu, tedy nejslavnějším tenisovém turnaji na světě, napsala Strýcová patrně nejkrásnější příběh své kariéry. Předloni se na zeleném pažitu poprvé prokousala do singlového semifinále grandslamu a navrch slavila po oku Tchajwanky Su-wej Sie premiérovou deblovou trofej z grandslamu!

„V těch třech týdnech se mi sešlo všechno, na čem jsem pracovala celou kariéru. Na každý zápas jsem se těšila, což se vždycky nestává. Strach před zápasem jsem brala jako kámoše, soustředila jsem se sama na sebe,“ ohlédla se za životním úspěchem Strýcová.

Ve výčtu jejích úspěchů se vyjímají i triumfy ve Fed Cupu a bronzová olympijská medaile, kterou získala před pěti lety v Riu po boku Lucie Šafářové.

„Strašně ráda jsem reprezentovala, tam jsem vždycky nechala úplně všechno. Byla bych ráda, kdyby si mě lidi pamatovali jako bojovnici“, usmívala se Barbora Strýcová, jež připomněla i svůj úspěch pod pěti kruhy.

„Lucce jsem před odletem do Ria říkala, že přivezeme medaili. Ona mi říkala, že jsem se zbláznila,“ líčila Strýcová. „Před prvním kolem s Williamsovými navíc měla střevní potíže, bály jsme se, že skrečujeme. Nakonec zahrála skvělý zápas a já jsem se postupně přidala. To nás nakoplo. Pak jsme otočily čtvrtfinále proti Italkám, což byl strašně ošklivý zápas. Semifinále nevyšlo, ale bronz z toho byl.“

Česká bojovnice tedy může při mateřské dovolené vzpomínat na řadu krásných tenisových okamžiků, jimiž potěšila množství (nejen) českých fanoušků. Nyní ji čekají události, které budou nádherné zcela jiným způsobem. Svatba ale zatím musí počkat.

„Nechci mít svatbu s bříškem. Chci si na ní dát i nějaký alkohol,“ stylově uzavřela česká tenistka asi poslední tiskovku své tenisové dráhy.


Galerie