Tomanová při své letošní premiéře: Přišla, viděla a zvítězila

- David Schlegel

Doslova na poslední chvíli se do pavouka kvalifikace I.ČLTK Prague Open by Moneta Money Bank dostala Nikola Tomanová. Nyní 711. hráčka světového žebříčku se přihlásila jako náhradnice a nakonec se dočkala. Tomanová byl nejprve druhou náhradnicí, nicméně nejprve se do hlavní soutěže posunula první nasazená hráčka kvalifikace Maďarka Dalma Galfiová, jejíž pozici v kvalifikaci zaujala Barbora Miklová. A když pak zmizela z kvalifikačního pavouka i Australanka Destanee Aiavaová, zazvonil telefon Nikole Tomanové.

„Stalo se to přesně ve 12:39. Naštěstí jsem byla u bráchy, který bydlí kousek od Mělníka, takže jsem to měla na Štvanici asi třicet minut. Zeptali se mě, zda jsem někde poblíž, jestli mám PCR test a jestli můžu přijet. Test jsem přesně pro tento případ o den dříve podstoupila, takže jsem hned vyrazila na Štvanici,“ popisovala Nikola Tomanová situaci, která se stala krátce po sobotním poledni.

Začátek kvalifikace byl odložen kvůli dešti o čtyři hodiny až na 14:00 a zápas Tomanové s Němkou Yanou Mordergerovou se hrál až jako druhý v pořadí. „Byla jsem nervózní, ale i natěšená hrát po tak dlouhé době zápas. Na začátku jsem šla hned do vedení 2:0, to mi pomohlo se hodit víc do klidu. Udržovala jsem si vedení až do stavu 5:2, pak ale začala soupeřka více tlačit a stáhla až na 4:5. Pak jsem to ale dokázala uhrát na 6:4. Ve druhém setu to bylo horší. Kurt byl měkký, míče byly těžké a vlhly, takže se toho moc nedalo zabít. Soupeřce se podařil úvod druhého setu, možná to bylo i 1:3. Pak jsem ale otočila na 4:3 a za stavu 5:4 jsem měla i mečbol na podání, ale nevyšlo to a rozhodnout musel tiebreak. Tam mi v rozhodujících chvílích pomohly chyby soupeřky,“ hodnotila Tomanová zápas.

Ve finálovém kole kvalifikace čeká Tomanovou třicetiletá Britka Amanda Carrerasová. „Byla jsem se na ni dnes podívat. Je běhavá a vrací. Uvidíme, jak mi to sedne zítra,“ přemítala Tomanová, která se hodlá zapsat i do čtyřhry. V ní jí patří 473. místo na světě. „Zkusím to, ještě je překvapení, s kým se zkusím přihlásit,“ usmála se.

Pro Tomanovou je pražský turnaj dotovaný pětadvaceti tisíci dolary prvním letošním vystoupením na mezinárodní scéně. „Na antuce nehraju moc dlouho. U nás v klubu se hraje teprve od minulého týdne, měli jsme kurty celou dobu zavřené kvůli koronaviru, takže jsem přes zimu neměla pořádně kde hrát. Nemělo smysl jezdit někam daleko na turnaj, když jsem neměla pořádně natrénováno a navíc byly kvůli koronaviru podmínky dost nekomfortní,“ dodala Tomanová, která koronavirovou nákazu zatím neprodělala.

Aktuální pandemie Tomanové hodně zkřížila tenisové plány. „Chtěla jsem mít tenis jako zaměstnání, ale koronavirová krize tenis zastavila, tak jsem se musela zařídit jinak. Začala jsem studovat podnikovou ekonomiku a našla jsem si brigádu,“ vysvětlila.

Tomanová už přemýšlí nad dalšími turnaji ITF, ale definitivní rozhodnutí zatím neučinila. „Jsem přihlášená na dva turnaje dotované 15 000 dolary do Chorvatska, ale uvidím, jestli tam pojedu. Kryje se mi to s extraligou na Slovensku, kde mám hrát. Ještě se zkusím přihlásit na turnaj ve Starých Splavech, dotovaný 60 000 dolary. Jiné další plány zatím nemám,“ dodala na závěr čerstvě pětadvacetiletá Nikola Tomanová.