Po světové jedničce získala také skalp dvojky! Muchová v Madridu navazuje na australské úspěchy

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová konečně nechala zdravotní patálie za sebou a na Mutua Madrid Open předvádí výkony, s nimiž slavila úspěchy i během své únorové australské mise. Ve druhém kole velkého antukového turnaje z kategorie WTA 1000 si vyšlápla na světovou dvojku Naomi Ósakaovou, kterou porazila 6:4, 3:6, 6:1.

Smůla, která provázela českou tenistku v uplynulých dvou měsících, je snad definitivně pryč. Místo ní se opět Muchová předvádí ve formě, díky níž prožila v únoru životní úspěch na Australian Open, kde dokráčela do svého premiérového semifinále a na cestě mezi nejlepší čtyřku vyřadila i světovou jedničku Ashleigh Bartyovou.

Hráčka, jež debutuje v elitní světové dvacítce, následně na dva měsíce vypadla z okruhu kvůli zranění břišního svalstva, s nímž grandslam v Austrálii dohrávala. Problémy se zdravím měla přitom i při svém návratu minulý týden ve Stuttgartu. Všechny patálie jsou ale, jak se zdá, minulostí. A odnesla to Ósakaová, která nedokázala najít recept na rozjetou a po úspěchu hladovějící Češku.

„Je to úžasný pocit, jsem tu vlastně teprve poprvé,“ řekla po svém vítězství na kurtu a připomněla, že v Madridu debutuje. „Jsem ráda, že sem byli vpuštěni fanoušci a mohou fandit. Bylo to moc pěkné a rozhodně mi to chybělo. Jsem vážně ráda, že se tak stalo a lidé nás mohou osobně podporovat. Dodává mi to energii,“ dodala.

V duelu, který trval necelé dvě hodiny, byla Muchová na kurtu po většinu času lepší hráčkou. To se projevilo už krátce po zahájení utkání. Ve třetí hře dokázala prorazit Japonce servis a tuto výhodu brejku si donesla až do samotné koncovky.

I v prostředním dějství začala Muchová výtečně a pronikla do vedení 3:1. Pak ovšem zabrala světová dvojka, kteří šňůrou pěti her v řadě strhla druhý set na svou stranu a vynutila si rozhodující sadu, do níž mohla vstoupit v lepším rozpoložení.

Jenže toho nevyužila a byla to naopak Muchová, komu se povedlo zatlačit soupeře do úzkých. Přes shodu si ve druhé hře připsala první brejk a své vedení poté ještě navýšila v šesté hře. Třetí set se tak stal jednostrannou záležitostí, když za pouhou půlhodinku česká hráčka deklasovala svou sokyni 6:1.

Muchové se díky tomu povedlo během pouhých tří měsíců získat skalpy dvou aktuálně nejlepších hráček světa. Navíc výrazně pomohla Bartyové, která může v Madridu zvýšit své vedení na čele žebříčku právě před Ósakaovou.

Ani v osmifinále nečeká na Muchovou vůbec nic jednoduchého. Střetne se totiž s nasazenou šestnáctkou Marií Sakkariovou, která patří mezi velmi kvalitní antukářky.