RPM Junior Říčany Open: Bartůňková titul nevybojovala, favorizované soupeřce podlehla až v tiebreaku třetí sady

- Redakce

V Říčanech v neděli vyvrcholil kvalitně obsazený mládežnický turnaj RPM Junior Říčany Open, ani závěrečný hrací den přitom nebyl bez domácí účasti. Patnáctiletá Nikola Bartůňková ve finále vyzvala 44. juniorku světa Julii Middendorfovou z Německa, jíž ale v dramatické bitvě podlehla 3:6, 6:4, 6:7(4). Chlapecké finále ovládl ve dvou setech Estonec Lajal.

Finále antukového turnaje se kvůli nepříznivému počasí v Říčanech přesunulo do haly, což mohlo o něco více vyhovovat české hráčce, jelikož Middendorfová drtivou většinu svých úspěchů posbírala právě na antuce. Závěrečný zápas celé akce nakonec nabídl skutečně dramatickou bitvu, v níž Němka začala lépe a získala úvodní dějství, avšak Bartůňková následně dokázala získat druhý set.

Kritické okamžiky rozhodujícího setu nastaly už v osmé hře, ve které Bartůňková musela dlouze bojovat o své podání a odvracet hrozby ze strany soupeřky. Těžké chvíle zvládla a udržela se v boji o největší trofej kariéry. Zatímco však Middendorfová si v další hře podržela servis s přehledem, Bartůňková musela opět bojovat přes shody, znovu ovšem prokázala v klíčových chvílích svou odolnost a sílu, díky níž si posléze vynutila i rozhodující tiebreak.

V něm ovšem osmnáctiletá Middendorfová definitivně převzala otěže koncovky utkání, rychle si vypracovala vedení 5:1 a náskok už nepustila. Po výhře 7:4 si připsala třetí juniorský titul.

Ani Bartůňková ovšem smutnit nemusí. Při cestě do svého největšího finále na juniorském okruhu vyřadila, mimo jiné, svou krajanku Barboru Palicovou, juniorskou jedenáctku Natalii Szabaninovou či 54. juniorku světa Lucii Nguyen Tanovou.

„Nečekala jsem, že celý turnaj odehraju takhle. Byl to pro mě výborný týden. Mrzí mě, že jsem nevyhrála finále, chyběl kousek,“ zhodnotila pro Tenisový svět Bartůňková. „Oproti minulému zápasu proti ní jsem se zlepšila. Nicméně ona byla pořád o trochu lepší, tahala jsem za kratší konec,“ doplnila talentovaná Češka, jež se příští týden představí na antukovém turnaji ITF na pražské Štvanici.

Chlapeckým šampionem je Lajal
Souběžně s dívčím finále se hrálo o titul i v chlapecké dvouhře. Toto finále se stalo kořistí pátého nasazeného Marka Lajala z Estonska. Tomu se povedlo porazit chorvatského juniora Luku Mikruta ve dvou setech 6:4, 6:3. Lajal, který vybojoval už sedmou juniorskou trofej, navíc za celý turnaj neztratil ani set.

„Jsem samozřejmě moc šťastný za to, jak jsem po celý týden hrál. Od začátku každého zápasu jsem byl velmi solidní, cítil jsem se velmi dobře. A nakonec jsem získal trofej,“ popsal pro Tenisový svět Lajal.

Estonský mladík zářil po většinu týdne na antukových kurtech, finále ale kvůli nepřízni počasí rovněž odehrál na tvrdém povrchu v hale. „Bylo to v pohodě, protože rád hraju na hardu v hale. Ostatně myslím, že na tom ani nezáleželo, protože jsem se cítil skvěle i na antuce,“ uvedl šampion.

Vítězství na turnaji kategorie J1 v Říčanech dopomůže Lajalovi k posunu do první dvacítky na juniorském kombinovaném žebříčku ITF. V něm sedmnáctiletý Estonec aktuálně figuruje na 34. pozici.

Finále dvouhry chlapců
Mark Lajal (EST) [5] – Luka Mikrut (CRO) 6:4, 6:3

Finále dvouhry dívek
Julia Middendorfová (GER) [12] – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ 6:3, 4:6, 7:6(4)


Galerie