Kvitová první českou osmifinalistkou. V Madridu zdolala Kerberovou

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová úspěšně pokračuje na Mutua Madrid Open. Trojnásobná vítězka tohoto turnaje dokázala ve druhém kole porazit bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou 6:4, 7:5 a prošla do osmifinále. Svou výhrou se přiblížila také k návratu do elitní světové desítky.

Kvitová vypadla ze světové desítky v pondělním vydání žebříčku po turnaji ve Stuttgartu. V Madridu se ovšem může velmi rychle mezi elitu vrátit. Po výhře nad Kerberovou ztrácí v aktualizovaném pořadí na 10. příčku už jen 45 bodů.

Do samotného utkání přitom Kvitová nevstoupila nejlépe. Ve třetí hře sice úspěšně odvrátila brejkbol, ale v pátém gemu už ztrátě servisu nezabránila. Kerberové však radost z vedení dlouho nevydržela, hned v dalším gemu totiž přes dvě shody předvedla Kvitová rychlá rebrejk.

České tenistce přitom patřila i koncovka úvodního dějství. V desáté hře se znovu přes dvě shody dokázala na returnu prosadit a strhla vítězství na svou stranu.

Druhý set měl velmi podobný průběh. Kvitová znovu ztratila podání, tentokrát ve třetí hře, ale okamžitým rebrejkem se vrátila do hry. Obě hráčky si následně dlouho suverénně držely servis a nepřipouštěly žádné brejkboly. Klíčové chvíle nastaly ve 12. gemu, kdy si Kvitová vypracovala tři mečboly v řadě.

Byť Kerberová úspěšně dva odvrátila, třetí Češka po přetaženém forhendu soupeřky za základní čáru proměnila a postoupila do osmifinále.

V něm se nasazená devítka utká o postup do čtvrtfinále s Veronikou Kudermětovovou z Ruska, která vyřadila Kiki Bertensovou.