Operace nepomohly, pokusy o comeback selhaly. Bývalá světová třináctka ukončila kariéru

- Jan Vojkůvka

Dlouhé tři roky živil Alexandr Dolgopolov naděje na návrat. Podstupoval operace, snažil se vrátit k tréninku, jenže bolesti zápěstí neustupovaly. A tak se bývalá světová třináctka rozhodla už ve 32 letech ukončit kariéru. Další pokusy o comeback by totiž jen prodlužovaly jeho vleklé trápení.

Ne, tento konec kariéry se rozhodně nedá považovat za konec z vlastní vůle. Touhy i přání Alexandra Dolgopolova byly jinde. Chtěl ještě zápolit o úspěchy. Věřil, že má světovému tenisu stále co nabídnout. Vždyť ve 32 letech se v dnešní době, především v mužském tenisu, nekončí.

Jenže další zápas už na své konto nepřipíše. „Doufám, že mě alespoň byla zábava na kurtu sledovat,“ cituje jej oficiální web ATP, který informaci o Dolgopolovově konci přinesl. Vskutku, jeho pestrá hra tenisové příznivce bavila. Byl obrovský dříč, díky čemuž se zařadil i do širší světové špičky, byť jeho nejlepším grandslamovým výsledkem bylo jen jedno čtvrtfinále na Australian Open v roce 2011.

„Nikdy jsem neprolomil žádný tenisový rekord, ale doufám, že jsem hrál zábavný tenis pro své fanoušky,“ podotkl a připomněl, co jej odstavilo z tenisových dvorců v roce 2018, kdy se představil naposledy na květnovém turnaji v Římě. „Zranění mého zápěstí se přihodilo před třemi lety v Austrálii, kdy jsem minul return při tréninku,“ uvedl.

„Cítil jsem sice bolest, ale nebylo to nic vážného. Dokonce jsem na Australian Open došel do třetího kola, než jsem se vrátil do Evropy. Nikdy jsem si ale ani nepředstavil, že by to mohl být začátek konce kariéry,“ pokračoval. Jeho zraněné zápěstí se totiž horšilo. Do Ameriky na velké turnaje vůbec nevyrazil, naopak si dal čtvrt roku pauzu. Následně stihl odehrát už jen dva zápasy v Marrákeši a Římě, než definitivně skončil na marodce.

„Během dalších let jsem to několikrát zkusil, podstoupil jsem i dvě operace, ale pořád to bolí,“ řekl ke svému současnému stavu. I kvůli tomu se nakonec rozhodl, že dalšímu trápení se už podrobovat nechce a lepší bude oficiálně pověsit raketu na hřebík.

Ukrajinský tenista během kariéry vystoupal na 13. místo světa ve dvouhře a 42. příčku ve čtyřhře. Celkem získal tři tituly na okruhu ATP (Umag 2011, Washington 2012 a Buenos Aires 2017), k čemuž přidal pět trofejí na challengerech a stejný počet i na okruhu ITF. V deblu dokázal v roce 2011 vyhrát senzační titul spolu s Belgičanem Malissem na Masters v Indian Wells.