Češi na žebříčcích ATP/WTA: Berdych po šesti letech opustil první světovou desítku

- Petr Šístek

Wimbledon 2010 byl pro Tomáše Berdycha magickým turnajem. Poprvé si zde totiž zahrál grandslamové finále a zároveň po tomto úspěchu premiérově pronikl do elitní desítky žebříčku. V ní se poté díky obdivuhodné vyrovnanosti výkonů držel déle než šest let, ale nyní po třech nezdarech v úvodním zápase turnaje v řadě a v důsledku nečekaného triumfu Marina Čiliče v Basileji vybranou společnost opustil.

Nemusí ale jít o dlouhou absenci. V případě, že na nadcházejícím Masters v Paříži nezazáří David Goffin či některý z tenistů v žebříčku za ním, tak se Tomáš Berdych posune zpět do první desítky na úkor legendárního Rogera Federera. Navíc má stále šanci zabojovat o sedmou účast na Turnaji mistrů v řadě, ale aby byl úspěšný, tak by musel v Paříži dojít minimálně do semifinále, což se i vzhledem k jeho formě v posledních týdnech jeví jako nesmírně náročný úkol.

Jiří Veselý, který kvůli problémům s levou rukou po challengeru v Taškentu již ukončil sezonu, i nadále drží 56. pozici. Jelikož již nemá neobhajovat žádné další body, tak lze věřit, že by se v podobných patrech žebříčku měl udržet i nadále.

Adam Pavlásek se díky postupu do druhého kola kvalifikace ve Vídni posunul o jednu příčku vzhůru, na 83. místo. O uplynulém víkendu se mu ale nedařilo v kvalifikaci Masters v Paříži a o ukončení sezony v osmé desítce žebříčku tak bude moci zabojovat ještě na bratislavském challengeru, který se bude hrát příští týden.

O jedno místo na 104. pozici klesl Radek Štěpánek, který se již v tomto roce na kurtech nepředstaví a bude mu ještě odečteno 20 bodů za loňské čtvrtfinále právě v Bratislavě. I přesto ale může živit naději, že by v případě příznivých okolností nemusel hrát na Australian Open kvalifikaci. Té by se jistě rád vyhnul i Lukáš Rosol, kterému sice aktuálně patří 106. pozice, avšak o víkendu nestačil ve finále kvalifikace Masters v Paříži na Andrease Seppiho a v příštím vydání žebříčku bude jeho konto o dalších padesát bodů chudší. Bývalý 26. hráč světa ale plánuje v závěru sezony ještě starty na challengerech, na nichž se pokusí uhrát dostatek bodů k návratu do elitní stovky.

Tenistům také byly připočítány body za triumfy na turnajích futures z předminulého víkendu. Petr Michnev si tak vylepšil kariérní maximum na 328. pozici a v příštím vydání žebříčku se díky postupu do finále turnaje v Opavě ještě více přiblíží první třístovce. Marka Jaloviece úspěšné vystoupení v Německu vyneslo na 357. místo a Jaroslav Pospíšil se díky titulu z Chorvatska vrátil do první čtyřstovky.

Karolína Plíšková si odbyla premiéru na Turnaji mistryň a v Singapuru zaznamenala jedno vítězství ze tří zápasů. To jí bohužel nestačilo k udržení páté pozice v žebříčku WTA, neboť se před ni posunula Dominika Cibulková, která celý turnaj nečekaně ovládla. Plíšková se ale v této sezoně, zdá se, zabydlela v elitní desítce a ukázala potenciál stoupat v žebříčku ještě výše, než na pátou pozici, která je jejím dosavadním maximem.

Petra Kvitová a Barbora Strýcová pak zůstaly na 13., respektive 21. pozici, avšak své umístění ještě budou mít možnost vylepšit na WTA Elite Trophy, které se hraje tento týden. Los si ale s našimi tenistkami nepříjemně zalaškoval, když je přiřadil do jedné skupiny a již nyní tak víme, že na semifinále může pomýšlet pouze jedna z našich zástupkyň.

Většina českých, stejně jako ostatních tenistek pak již ukončila sezonu a v žebříčku WTA tak v nižších patrech došlo pouze ke kosmetickým změnám. Již nyní ale víme, že letošní sezonu v elitní stovce ukončilo hned sedm českých hráček, což potvrzuje, že Česká republika je velmocí ženského tenisu a bylo by krásné, kdyby se jí toto postavení podařilo opět umocnit i vítězstvím ve Fed Cupu.

Češi na žebříčku ATP

11. (-1) TOMÁŠ BERDYCH 3060 b.
56. (0) JIŘÍ VESELÝ 838 b.
83. (+1) ADAM PAVLÁSEK 684 b.
104. (-1) RADEK ŠTĚPÁNEK 578 b.
106. (-2) LUKÁŠ ROSOL 575 b.
154. (-4) JAN ŠÁTRAL 397 b.

Češky na žebříčku WTA

6. (-1) KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4600 b.
13. (0) PETRA KVITOVÁ 2840 b.
21. (0) BARBORA STRÝCOVÁ 2070 b.
49. (0) KATEŘINA SINIAKOVÁ 1155 b.
61. (0) KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ 965 b.
64. (-1) LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 940 b.
93. (+2) DENISA ALLERTOVÁ 689 b.
159 (-2) TEREZA MARTINCOVÁ 357 b.