RPM Junior Říčany Open: Bartůňková skolila 11. juniorku světa a je ve finále! Domácí debly slaví tituly

- redakce

Během víkendu vrcholí kvalitně obsazený juniorský turnaj RPM Junior Říčany Open. A neděje se tak ani bez české účasti. V semifinále dvouhry uspěla Nikola Bartůňková, méně štěstí naopak měla její krajanka Sára Bejlek. Obě společně během odpoledního programu ovládly finále dívčí čtyřhry. Jakub Nicod, Vojtěch Petr zase vyhráli chlapecký debl.

Nikola Bartůňková a Sára Bejlek svým vystoupením ve finále dívčí čtyřhry skvěle uzavřely sobotní říčanský program. V duelu s americko-francouzskou dvojicí Blochinovou a Brugnoneovou vyhrály ve dvou setech 6:3, 6:4.

Český pár přišel o servis hned v první hře, ale soupeřkám ztrátu brzy oplatil a úspěšně srovnal na 2:2. Ke klíčovému okamžiku došlo v osmé hře, v níž Bartůňková s Bejlek vybojovaly další brejk a úvodní sadu následně doservírovaly.

Češky pokračovaly ve skvělém výkonu i ve druhé sadě, do níž vstoupily rychlým brejkem. Dlouho tuto výhodu držely, než v osmé hře dovolily soupeřkám vyrovnat. Hned v dalším gemu ovšem Bartůňková s Bejlek znovu sebraly svým sokyním podání a duel vzápětí dopodávaly.

„Už dlouho jsme spolu nehrály, takže jsme nečekaly, že bychom mohly získat titul. Asi nejtěžší zápas byl ve druhém kole, ale zvládly jsem to. Další zápasy se nám povedly, jsme za to rády,“ řekla Nikola Bartůňková. Pro její parťačku Sáru Bejlek je to už sedmá deblová trofej z juniorského okruhu ITF. Tento počet titulů navíc slavila hned se sedmi různými spoluhráčkami, jeví se tedy jako ideální volba pro debl. „Myslím, že debl už mám lepší než singl,“ líčila.

A v čem že je síla deblistky Sáry Bejlek? „Oproti jiným hráčkám přebíhá. Je velmi šikovná, na síti mi dost pomáhá. A hodně toho doběhne,“ popsala svoji spoluhráčku Bartůňková, u níž Bejlek ocenila pro změnu kvalitní podání a hru od základní čáry.

Nicod s Petrem zvítězili ve čtyřhře
V Říčanech byla rozdána první trofej také mezi chlapci. Zasloužilo se o ni české duo mladíků Jakub Nicod, Vojtěch Petr, které ve finálovém zápase zdolalo španělskou dvojici Merida Aguilar, Rodenas 7:5, 7:6(2). Domácí pár se nenechal rozhodit ani dvěma nevyužitými mečboly za stavu 5:4 na returnu. 

„Je to pro nás určitě super, i bodově. Jsme šťastní, že titul zůstal doma v Česku. Měli jsme tady podporu, všichni nám fandili,“ sdělil Tenisovému světu Vojtěch Petr.

Jeho spoluhráč Jakub Nicod se vrátil k závěru druhé sady, v němž Češi nejprve nevyužili dva mečboly na returnu v desáté hře. Pak ale zvládli klíčový tiebreak. „Bylo to hodně nervózní z obou stran, poslední míčky jsou vždy nejtěžší. Hlavně bylo důležité se uklidnit. Soupeř dobře zaservíroval, nedalo se moc co dělat. Stále jsme vedli o set,“ poznamenal Nicod.

Česká dvojice spolu nastoupila potřetí na juniorském turnaji ITF a potřetí si zahrála finále. V Říčanech se navíc díky skvělé týmové souhře a povzbuzování dočkala vytouženého titulu. „Myslím, že celkově hrajeme dobře pod tlakem, umíme prohazovat i dva hráče na síti,“ odhalil tajemství úspěchu Vojtěch Petr.

Bartůňková vybojovala finále
Český tenis přeci jen bude mít v Říčanech domácí zastoupení ve finále dvouhry. Nikola Bartůňková v semifinálovém duelu přehrála druhou nasazenou Natalii Szabaninovou 6:2, 4:6, 6:4. Bartůňková ve třetím setu prohrávala 0:3, následně otočila na 4:3. I když vzápětí ztratila servis, zbývající dva gemy patřily mladé Češce.

„Nečekala jsem, že třetí set otočím. Jsem strašně ráda, bylo to fakt těžký,“ radovala se čerstvá finalistka Bartůňková. „První set se mi povedl, hrála jsem svoji hru. Ve druhém setu se zlepšila, hrála aktivněji, já jsem se o něco hůř hýbala. A ve třetím setu začala dobře, měla i štěstí. Já jsem se pak uvolnila, už jsem neměla co ztratit a nakonec se to povedlo,“ ohlédla se za utkáním patnáctiletá vycházející hvězda.

Její soupeřkou ve finále bude osmnáctiletá Němka Julia Middendorfová, jež právě Bartůňkovou nedávno přehrála na turnaji ve Španělsku. „Tam jsem se trápila s nohou, ale nechci se na to vymlouvat. Ona hrála celý zápas dobře, navíc se postupně zlepšovala, takže zaslouženě vyhrála. Doufám, že zítra to pro mě bude lepší,“ přeje si talentovaná Češka.

Bejlek vypadla v semifinále
První sobotní výsledek pro české fanoušky nedopadl podle představ. Sára Bejlek v úvodním semifinále dívčí dvouhry nestačila na Julii Middendorfovou, aktuálně 830. hráčku světového žebříčku dvouhry, dvakrát 3:6.

„Našla jsem na ni taktiku až na konci zápasu a to už bylo pozdě. Projevilo se, že jsem oba sety začala blbě,“ sdělila Tenisovému světu patnáctiletá Bejlek, jež odehrála semifinále v poměrně nehostinných podmínkách. Teplota se v Říčanech pohybovala pouze kolem hranice 10 stupňů Celsia.

„Mně to nějak nevadí, jsem na to zvyklá. Vždy se přizpůsobím,“ poznamenala talentovaná tenistka. Navzdory porážce může být česká juniorka se svým singlovým vystoupením na velkém podniku spokojená. „Kdyby mi před turnajem někdo řekl, že se dostanu do semifinále, určitě bych to brala. Jsem za to ráda. Jen škoda, že to dneska nevyšlo,“ má jasno Bejlek.

Semifinále dvouhry dívek
Julia Middendorfová (GER) [12] – SÁRA BEJLEK 6:3, 6:3
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ – Natalia Szabaninová (HUN) [2] 6:2, 4:6, 6:4

Finále čtyřhry dívek
Blochinová (USA), Brugnoneová (FRA) [5] – BARTŮŇKOVÁ, BEJLEK 3:6, 4:6

Semifinále dvouhry chlapců
Mark Lajal (EST) [5] – Alejandro Manzanera Pertusa (ESP) 6:4, 7:6
Luka Mikrut (CRO) – Samir Banerjee (USA) [2] 6:4, 6:3

Finále čtyřhry chlapců
NICOD, PETR – Merida Aguilar, Rodenas (oba ESP) 7:5, 7:6(2)


Galerie