Federer nechá vydražit důležité předměty ze své kariéry. Výtěžek podpoří vzdělání dětí

- Marek Bartošík

Roger Federer se rozhodl ke kroku, který přinese miliony na vzdělání dětí ve Švýcarsku a Africe. Legendární tenista poskytl k vydražení stovky předmětů, jež ho doprovázely k největším úspěchům jeho kariéry. Zájemci budou mít šanci získat cenné tenisové artefakty během dvou aukcí v červnu a červenci.

Kompletní outfit včetně od antuky znečištěných bot z Roland Garros 2009 nebo raketa z pětisetového finále Wimbledonu 2007 dominují bohaté sbírce, kterou Roger Federer uvolnil k prodeji.

Dražbu zaštítí aukční dům Christie’s, jenž vznikl už v osmnáctém století. V první fázi se 23. června uskuteční aukce dvaceti balíků položek – každý z nich zastupuje jeden z dvaceti grandslamových titulů, které Federer (zatím) získal. Cena jednoho balíku se pohybuje od 3 tisíc do 70 tisíc liber (89 tisíc až 2 miliony korun).

„Každý kus v této aukci reprezentuje moment v mé tenisové kariéře a umožňuje mi sdílet část mých osobních úspěchů s fanoušky po celém světě,“ řekl devětatřicetiletý Federer.

„A co je důležitější, výtěžek podpoří mou nadaci a umožní pokračovat v podpoře vzdělávání dětí v Africe a Švýcarsku,“ zdůraznil osminásobný wimbledonský šampion.

Druhá aukce, tentokrát tří stovek menších předmětů, se bude konat v červenci. Sbírka zahrnuje například potítka, která měl Federer na sobě, když předloni v Basileji odehrál jubilejní 1500. zápas na okruhu ATP.

Zástupci Christie’s odhadují, že konečný výtěžek aukce může dosáhnout až hranice 1,5 milionu liber (přibližně 44,5 milionu korun).