Denní menu, 29.4.2021: Bouzková se v madridském derby s Kvitovou zranila. Vondroušová neuspěla

- Redakce

Markéta Vondroušová při své premiéře na Mutua Madrid Open podlehla trojnásobné grandslamové šampionce Angelique Kerberové. Marie Bouzková následně skrečovala derby proti Petře Kvitové kvůli zranění pravé ruky. Barbora Krejčíková nestačila na domácí divokou kartu Paulu Badosaovou. Jiří Lehečka skončil na ostravském challengeru v osmifinále, soutěž dvouhry tak bude pokračovat bez české účasti.

Češi v akci

Krejčíková nestačila na domácí divokou kartu
Barbora Krejčíková (39.) končí na antukovém turnaji Mutua Madrid Open už v prvním kole, když za hodinu a šestnáct minut a po setech 1:6, 5:7 podlehla domácí divoké kartě Paule Badosaové (62.).

První set byla krasojízda domácí hráčky, která v něm Češce povolila pouze osm fiftýnů. Za stavu 1:6, 0:2 se Krejčíková vzchopila, prolomila podání Badosaové a zbytek druhé sady zdramatizovala. Brněnská rodačka odvracela brejkboly za stavů 3:3 a 4:4, v koncovce se jí to však již nepovedlo a do zápasu se nedokázala vrátit ani při třech brejkbolech v posledním gemu. Oproti soupeřce spáchala Češka téměř čtyřnásobek nevynucených chyb.

Bouzková skrečovala proti Kvitové
České derby v prvním kole antukového Mutua Madrid Open mělo smutný konec. Marie Bouzková (56.) skrečovala za stavu 2:6 a 3:2 z jejího pohledu utkání proti favorizované Petře Kvitové (12.).

Bouzková ve třetí hře druhého setu upadla a poranila si pravou ruku. Po přibližně 10minutovém ošetření se rozhodla v zápase pokračovat. Po pauze ještě dokázala podržet podání na 3:0, pak ale prohrála dva gemy v řadě a nakonec duel kvůli přetrvávající bolesti předčasně ukončila.

Kvitovou čeká ve druhém kole souboj proti někdejší světové jedničce Angelique Kerberové (26.).

Vondroušová v Madridu podlehla Kerberové
Markéta Vondroušová (21.) dohrála při své premiéře na Mutua Madrid Open hned v prvním kole. Jednadvacetiletá Češka podlehla někdejší světové jedničce Angelique Kerberové (26.) po hodině a 19 minutách 6:7(5) a 1:6.

Protagonistky si v prvním setu hned zkraje vyměnily podání, posléze už byly při svém servisu suverénní. Rozhodnout tak musel až tiebreak, v němž Kerberová získala poslední dva fiftýny. Druhé dějství už bylo v jasné režii zkušené Němky, jež si rychle vypracovala vedení 5:0 na gemy. Vondroušová v závěru duelu, hraného kvůli dešti pod zavřenou střechou, pouze odvrátila hrozbu kanára.

Kerberová ve druhém kole narazí na vítězku českého derby mezi Petrou Kvitovou (12.) a Marií Bouzkovou (56.).

Lehečka v Ostravě dohrál v osmifinále
Soutěž dvouhry na Ostra Group Open 2021 by Moneta bude pokračovat bez české účasti. Poslední domácí zástupce Jiří Lehečka (299.) totiž prohrál v osmifinále ostravského challengeru s turnajovou trojkou Benjaminem Bonzim (126.) po hodině a 25 minutách 3:6 a 4:6.

Francouzskému favoritovi stačilo v obou setech získat jediný brejk, sám byl při vlastním podání stoprocentní (odvrátil všechny čtyři brejkboly českého tenisty). Jeho čtvrtfinálovým soupeřem bude Australan Marc Polmans (148.), jenž plní roli nasazené pětky.

Kolář s Rosolem si zahrají semifinále
Zdeněk Kolář a Lukáš Rosol si na ostravském challengeru zahrají semifinále čtyřhry. Domácí tenisté ve čtvrtfinále vyzráli na první nasazený pár tvořený Čechem Romanem Jebavým a Slovákem Igorem Zelenayem, který porazili za třiapadesát minut po setech 6:3 a 6:1.

Rikl s Paulsonem zvládli dramatickou koncovku
Patrik Rikl a Andrew Paulson zvládli čtvrtfinále na ostravském antukovém challengeru, když porazili za hodinu a pětadvacet minut chilskou dvojici Barrios Vera, Tabilo po setech 3:6, 7:5 a 10:8.

Češi si zápas zkomplikovali ve druhém setu, když vedli už 5:2, avšak Chilané urvali tři gemy v řadě a srovnali. Za stavu 5:6 měli Barrios Vera s Tabilem k dispozici brejkbol, který ovšem nevyužili a rozhodnout musel supertiebreak. V něm měli více štěstí Rikl s Paulsonem, které tedy čeká semifinále proti třetímu nasazenému páru, Američanům Kingovi s Reesem.

ATP/WTA

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 2 549 105 eur, antuka)
1. kolo dvouhry
Angelique Kerberová (GER, 26.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) 7:6(5), 6:1
PETRA KVITOVÁ (12.) [9] – MARIE BOUZKOVÁ (56.) 6:2, 2:3 skreč Bouzková
Paula Badosaová (ESP, 62.) [WC] – BARBORA KREJČÍKOVÁ (39.) 6:1, 7:5 

Challenger Tour

Ostra Group Open 2021 by Moneta (muži, CZE, 44 820 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (299.) [WC] – Benjamin Bonzi (FRA, 126.) [3] 3:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
JEBAVÝ, Zelenay (SVK) [1] – KOLÁŘ, ROSOL 3:6, 1:6 
PAULSON, RIKL [WC] – Barrios Vera, Tabilo (oba CHI) 3:6, 7:5, 10:8 

Více se turnaji věnujeme zde.

ITF World Tennis Tour

W15 Antalya (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
DARJA VIĎMANOVÁ (884.) – Sapfo Sakellaridiová (GRE, 636.) 6:1, 3:6, 6:4 

Magic Tours, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
MONIKA KILNAROVÁ (486.) [3] – Himeno Sakacumeová (JPN, 663.) 6:2, 6:3