Jak na upovídaného soupeře? Lehečka Francouze zmrazil kanárem

- Radek Štohl, David Schlegel

Takovou jízdu snad nečekal ani v tom nejlepším snu. Jiří Lehečka ve včerejším úvodním kole challengerového turnaje v Ostravě za pouhých 51 minut smetl bývalého 142. žebříčku, kterým byl Constant Lestienne, 6:2, 6:0. „Zápas byl už od začátku velice psychicky náročný. Soupeř si rád povídá, diskutuje s rozhodčím. Věděl jsem to a byl na to připraven,“ sdělil český mladík exkluzivně Tenisovému světu.

Devatenáctiletý Lehečka přitom podle svých slov do zápasu vstoupil lehce nervózně. „Pak už to bylo dobré, hrál jsem aktivně a soupeře tlačil,“ liboval si aktuálně 299. hráč světového žebříčku dvouhry.

Tenisté si během úvodních čtyřech gemů bez problémů udrželi servis. Zvrat nastal od páté hry, ve které Lehečka zužitkoval hned první brejkbol zápasu. „Po vyrovnaném začátku se protihráč nechal rozhodit, poté to už bylo úplně v mých rukách. Strach jsem z něj určitě neměl,“ věřil si na favorita širší člen daviscupového výběru Jaroslava Navrátila.

Jiří Lehečka ve zbytku duelu využil čtyři ze šesti šancí na returnu, při vlastním podání pouze třikrát v zápase dovolil Francouzovi získat dva míčky. Talentovaný Čech přitom na turnaji vůbec startovat nemusel – do hlavní soutěže obdržel divokou kartu.

„Že zde budu startovat na divokou kartu, jsem se dozvěděl přibližně před týdnem. Velice si toho vážím. ČTS, organizátorům i mému týmu jsem vděčný za důvěru.“

V minulosti se vítěz dvou turnajů ITF ve dvouhře potýkal se zdravotními patáliemi, nyní je však vše v pořádku. „Musím zaklepat, po zdravotní stránce se cítím velice dobře. Zdravotní problémy, které mě trápily na konci roku 2019, už jsou doufejme definitivně pryč,“ přeje si Lehečka.

Den po postupu do osmifinále dvouhry měl v singlu volno, zápasový oddech si však nedopřál – společně s Michaelem Vrbenským nastoupil do čtyřhry. Proti krajanům Zdeňku Kolářovi a Lukáši Rosolovi však mladíci prohráli 1:6, 6:7(3).

„Nezačali jsme vůbec dobře. Na kurtu jsme se hledali a bohužel nás to stálo celý první set,“ mrzelo Lehečku. „Ve druhém jsme už předváděli lepší tenis a vytvořili si pár šancí, které jsme bohužel nedokázali proměnit,“ poukázal mimo jiné na nevyužitý setbol za stavu 6:5 ve druhém setu. „Soupeři v tiebreaku zahráli výborně a zaslouženě vyhráli,“ poblahopřál favoritům k postupu do čtvrtfinále.

Jiří Lehečka své osmifinále dvouhry sehraje zítra od 12:30. Proti bude stát třetí nasazený Francouz Benjamin Bonzi.