Bylo to na hození ručníku, přiznal Pavlásek. Teď se ale raduje ze dvou kvalitních zápasů

- Marek Bartošík, David Schlegel

Poprvé od loňského února se Adam Pavlásek představil na challengerovém turnaji, a sice na Ostra Group Open 2021 by Moneta. Šestadvacetiletý Čech, startující na divokou kartu v kvalifikaci, nejprve přehrál Maleka Džazírího a následně nestačil na favorizovaného Oscara Otteho. „Spokojený se svým vystoupením v Ostravě být nemůžu. Nicméně na druhou stranu se musím radovat z maličkostí. V mém případě to znamená, že jsem odehrál dva kvalitní zápasy,“ zhodnotil pro Tenisový svět Pavlásek.

Hrůzostrašným způsobem vstoupil Adam Pavlásek v neděli do prvního kola kvalifikace ostravského challengeru, když s Malekem Džazírím (268.) prohrával už 1:6 a 0:2. Pak se ale český tenista, jemuž aktuálně patří až 453. místo v žebříčku ATP, nadechl k velkému obratu a nakonec slavil cenné vítězství 1:6, 6:4 a 7:5.

„Začátek zápasu proti Džazírímu byl na hození ručníku a odchod na pivo. Byla to vyloženě ostuda,“ netajil Pavlásek. „Soupeř na mě vletěl a já jsem jen koukal. Napadlo mě, že to může být má konečná, že tohle už dál trpět nebudu a nechci.“

Český reprezentant se však po mizerném úvodu nevzdal a odměna brzy následovala. „Za stavu 0:2 ve druhém setu přišla šance. Chytl jsem se a od té doby šel výkon nahoru,“ pochvaloval si někdejší 72. tenista světového pořadí.

Na vítěze čtyř challengerů ve dvouhře poté čekal ve finále kvalifikace velmi silný protivník – 162. tenista žebříčku Oscar Otte. „Známe se dobře, jsme kamarádi. Já jsem ale pro něho byl oříšek, protože nevěděl, co po tak dlouhé době vytáhnu za trumfy. Byl to náročný zápas, měl určitě úroveň a šťávu. Škoda, že ještě nedokážu udržet dobrý level a že mám občas výpadky, které mě bohužel stojí zápas,“ ohlédl se za porážkou 2:6 a 4:6 Pavlásek.

Tenista z Bílovce neopomněl při svém vyhodnocení ostravské mise zmínit pořadatele, kteří mu dali šanci. „Chtěl bych poděkovat pořadatelům za udělení divoké karty, jsem za to moc rád a vážím si toho,“ poznamenal.

Pavlásek už vyhlíží další turnaje, na kterých se objeví. Nejprve se představí na domácím challengeru na pražské Štvanici (od 3. května), posléze ho mezi 10. a 30. květnem čekají tři akce ITF s dotací 25 tisíc dolarů (Praha, Jablonec nad Nisou a Most).

Šance, že v následujících týdnech získá důležité žebříčkové body, je i vzhledem k jeho dobrému zdravotnímu stavu poměrně vysoká. „Musím zaklepat, teď pár týdnů držím. Snažím se dodržovat tréninkové dávky, abych dohnal manko,“ uzavřel Pavlásek.