Tisícovka na trávě? ATP hodlá v budoucnu změnit kalendář největších turnajů

- Jan Vojkůvka

Turnaje ATP Masters 1000 jsou po grandslamech největší tenisové akce mužského kalendáře. Tradičně se odehrávají na stejných místech i površích (tvrdý povrch a antuka) a jsou nedílnou a především takřka neměnnou součástí tenisového kalendáře. To by se ale v nejbližších letech mohlo změnit.

Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Řím, Toronto/Montreal, Cincinnati, Šanghaj a Paříž. To je devítka míst, kde se každoročně pořádají turnaje z kategorie ATP Masters 1000.

Od roku 1990, kdy vznikla ATP Championship Series (předchůdce Masters Series, pozdějšího ATP 1000), se destinace, v nichž se tenisté představovali, změnily jen třikrát. V roce 1994 byl vyřazen Stockholm, v němž se hrálo od prvního ročníku, a své místo získal Stuttgart. Z tohoto německého města se série Masters přesunula v roce 2002 do Madridu.

Poslední změnou pak byl přesun turnaje Masters z Hamburku (1990–2008) do čínské Šanghaje. Od roku 2009 už k žádné změně nedošlo. ATP ovšem zvažuje v nejbližších letech stěhování (méně pravděpodobné je navýšení počtu těchto turnajů o další akci). Asociace by totiž ráda zařadila do kalendáře nové Masters na trávě jako přípravu pro Wimbledon.

„Líbí se mi myšlenka mít turnaj kategorie ATP Masters 1000 na trávě během týdne, kdy se hraje v Queen's a Halle,“ uvedl ředitel ATP Andrea Gaudenzi v rozhovoru pro The Times. „Je to něco, co jsem navrhl zúčastněným stranám a představenstvu.“

„Líbí se mi koncept silného Masters 1000 jako přípravy pro Wimbledon. Máme grandslamový turnaj na trávě, ale ne turnaj kategorie Masters,“ pokračoval Gaudenzi. Z jeho návrhu by mohli mít radost zejména britští fanoušci. „Je zřejmé, že to bude muset být projednáno se všemi, ale mohl by to být způsob, jak přivést do Velké Británie velkou událost,“ podotkl.

Jedny z nejprestižnějších turnajů se od roku svého vzniku nikdy nedostaly na travnatý povrch. Aktuálně se hrají tři turnaje na antuce a dalších šest na tvrdém povrchu.

Zavedení travnatého Masters by ovšem nemělo vliv na délku travnaté sezony. Ta je ustálena v posledních letech na tři přípravné týdny a dvoutýdenní Wimbledon. Letos však byla tato populární část sezony o týden zkrácena kvůli posunu Roland Garros na pozdější termín.