Bartyová zvládla další třísetovou bitvu! Ve Stuttgartu slaví už třetí letošní trofej

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Ashleigh Bartyová zvládla v německém Stuttgartu i třetí třísetový duel a získala svůj třetí titul v probíhající sezoně. Australská tenistka ve finále zdolala Arynu Sabalenkovou po setech 3:6, 6:0, 6:3 a věnovala si dodatečný dárek ke svým sobotním pětadvacátým narozeninám.

Nechybělo přitom mnoho a Bartyová ve finále vůbec nebyla. Už ve čtvrtfinále byla na pokraji vyřazení s Karolínou Plíškovou, s níž prohrávala 3:5 v rozhodujícím setu. Skóre ovšem otočila, stejně jako v semifinále proti Elině Svitolinové, s níž prohrávala 4:6, 4:5 se ztrátou brejku, ale na poslední chvíli se zachránila a nakonec i zápas strhla na svou stranu.

I ve finále přitom nezačala ideálně. Se světovou sedmičkou Sabalenkovou prohrála první set a opět se dostala do pozice, kdy musela duel otáčet. Ale stejně jako v předchozích dvou utkáních, i tentokrát prokázala, proč jí patří pozice první hráčky světa.

Na ztracenou sadu reagovala Australanka kanárem, který Bělorusce uštědřila. V rozhodujícím setu pak sice přišla o vedení 3:0, ale po brejku v šesté hře už další srovnání soupeřce nedovolila a dokráčela si až pro turnajový titul.

Pro Bartyovou je vítězství ve Stuttgartu už třetím triumfem v sezoně. V předchozích měsících získala tituly na betonových turnajích v Melbourne a Miami. Celkově se jedná už o 11 získaný primát na okruhu WTA.

Úspěch ve Stuttgartu má vliv i na světový žebříček, ve kterém Bartyová navýšila své vedení na druhou Naomi Ósakaovou už na 1855 bodů.

V Istanbulu slaví Cirsteaová
Překvapivou šampionku má turnaj WTA v tureckém Istanbulu. Na trofej na zdejších antukových dvorcích dosáhla jednatřicetiletá Rumunka Sorana Cirsteaová (67.), která ve finále porazila světovou sedmnáctku Elise Mertensovou po setech 6:1, 7:6(3).

Cirsteaová získala svůj druhý titul na nejvyšším okruhu, přičemž ten první slavila před dlouhými 13 lety v Taškentu.