Paire nesmí na olympiádu! Jeho chování mu vyneslo zákaz reprezentovat

- Jan Vojkůvka

Neochota odvádět dobré výkony, nevhodné vyjadřování a celkově chování Benoita Paireho na kurtu i mimo něj vyneslo francouzskému tenistovi tvrdý trest od Francouzské tenisové federace. Podle FFT je jeho chování zcela neslučitelné s olympijským duchem, kvůli čemuž byl vyloučen z možnosti reprezentovat na olympijských hrách v Tokiu.

Pětatřicátý hráč žebříčku v posledních týdnech nepředváděl zrovna světlou stránku své osobnosti. Ve svých vyjádřeních zašel dokonce tak daleko, že přiznal svou neochotu se v některých zápasech snažit, přičemž mu stačí pouze sebrat startovné za první kolo.

Pairemu také obrovsky vadí život v tzv. bublinách, což rovněž ve svých vyjádřeních často opakoval. Na březnovém turnaji v Argentině se zase zhádal s rozhodčími.

FFT blíže prozkoumala veškeré jeho kontroverzní chování, a možná i při vzpomínce na jeho představení na olympijských hrách v Riu rozhodla, že Paire nebude do Tokia nominován, byť žebříčkově na to má právo.

Před pěti lety v Brazílii Paire způsobil poprask svým chováním na kurtu i v olympijské vesnici. Z té byl nakonec francouzskou výpravou vyloučen, přičemž tehdejší šéf této výpravy uvedl, že francouzský tým není otevřený bar.

„Pokud jde o odpovědnost za náš sport a za Francii, po konzultacích se Sebastienem Grosjeanem (daviscupový kapitán Francie, pozn. red.) bylo rozhodnuto o vyjmutí Benoita Paireho z listiny hráčů, kteří budou FFT a Francii toto léto reprezentovat v Tokiu,“ uvedl prezident FFT Gilles Moretton.

„Jeho hluboce nevhodné chování od začátku roku vážně podkopává hodnoty sportu, image tenisu a je zcela neslučitelné s olympijským duchem. Je povinností každého hráče na jakékoliv úrovni respektovat hodnoty našeho sportu a je na nich, aby byli příkladní na hřišti i mimo něj,“ dodal.

Podle informací se Paire při schůzce s Morettonem na osobní schůzce omluvil, to mu již však nepomohlo a zákazu reprezentovat se nevyhnul.