Plíšková byla blízko skalpu světové jedničky, zápas nedoservírovala. Po nevyužitých mečbolech končí i Kvitová

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková má za sebou povedený, avšak nakonec neúspěšný, zápas ve Stuttgartu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Australskou hráčku v mnoha pasážích utkání přehrávala, v rozhodující sadě vedla dokonce 5:3, ale duel se jí nepovedlo dopodávat. V koncovce střetnutí Bartyová dokázala předvést udržující hru, nutila Plíškovou kazit a postoupila po výsledku 2:6, 6:1, 7:5. Ve čtvrtfinále prohrála i Petra Kvitová, jíž se nepovedlo využít proti Elině Svitolinové dva mečboly a prohrála 7:6(4), 5:7, 2:6.

Byl to jeden z nejvydařenějších zápasů Plíškové v sezoně. Vytvářela na světovou jedničku tlak, přehrávala ji a nebyla daleko od postupu do prvního semifinále v sezoně.

Nakonec se ale ukázalo, proč je vítězka dvou letošních turnajů na prvním místě světa. Dokázala totiž reagovat na hru soupeřky, a když se jí nevedlo Plíškovou porazit vlastní tvorbou hry, změnila strategii, držela míček ve výměnách a čekala na chyby české hráčky. Plíšková se nakonec k mečbolu neprokousala, zůstala od vítězství vzdálena dva míčky.

Už v prvním setu Bartyovou dokonale zaskočila. Za stavu 2:2 se nakopla čistou hrou v pátém gemu a následně získala i další tři hry v řadě. Úvodní dějství tak vyhrála jednoznačně 6:2.

Ve druhé sadě se role obrátily. Bartyová se na kurt vrátila ziskem servisu české hráčky, což zopakovala ještě dvakrát a srovnala stav zápasu na 1:1.

Ve třetím setu se rozhořela tuhá bitva o postup. Dlouho to vypadalo, že úspěšnější hráčkou v tomto boji bude právě Plíšková, která ve třetím gemu prorazila Bartyové podání a následně odvrátila tři brejkboly ve čtvrté hře a jeden brejkbol v osmé hře.

Postupně se dostala do vedení 5:3 a za stavu 5:4 podávala na vítězství. K mečbolu se ale nedostala, když se jí v klíčové hře držela i smůla. Bartyové povolila vybojovat postupně hned pět brejkbolů a ten pátý se Australance podařilo proměnit. Světové jedničce vlilo srovnání na 5:5 novou energii do žil a povedlo se jí zakončit zápas hned ve 12. hře na returnu.

Plíšková se tak se Stuttgartem loučí ve čtvrtfinále. Rozhodně se však nemá za co stydět a tento turnaj může považovat za svůj nejlepší v sezoně, když skvělý výkon předvedla i v osmifinále proti Jeleně Ostapenkové.

Kvitová nevyužila mečboly
Skvěle rozehraný zápas měla i Petra Kvitová. Česká tenistka měla proti Elině Svitolinové ve druhém setu dokonce dva mečboly, ale nevyužila je a nakonec přišla o vedení 5:2.

Ukrajinské hráčce se povedlo z trochu beznadějné situace výborně vybruslit a otočit nepříznivý vývoj zápasu. Z posledních 13 odehraných gemů totiž získala hned 11 a slaví postup do semifinále, v němž se utká právě s Ashleigh Bartyovou.