Naději na obrat utnula diskvalifikace. Nic jsem neudělal! hájí se Fognini

- Filip Lefenda

Horkokrevný Fabio Fognini zase pro jednou způsobil pozdvižení. Na podniku v Barceloně měl během utkání úvodního kola Ital vulgárně nadávat čárovému rozhodčímu, za což byl následně diskvalifikován. „Nic jsem neudělal,“ bránil se však 27. tenista žebříčku ATP.

Fognini schytal na úvod zápasu s domácím Zapatou Mirallesem kanára. Ve druhé sadě už se herně zvedl a držel se Španělem krok, o možnost na obrat ale za stavu 4:4 favorit definitivně přišel.

Jeden z čárových rozhodčích Fogninimu už poněkolikáté v utkání zahlásil při servisu chybu nohou. Na to měl bývalý devátý hráč světa reagovat verbálním napadením, na což dotyčný sudí ihned upozornil toho hlavního – umpirového.

„Nic jsem mu neřekl!“ křičel naštvaný Fognini poté, co nad ním byl vynesen rozsudek. Horkokrevný Ital si při odchodu z kurtu ulevil i rozmlácením rakety. Zkousnout musel diskvalifikaci.

Nutno říci, že žádný prokazatelný důkaz jeho údajného slovního napadení dosud nebyl zveřejněn. „Jsem opravdu v šoku. Mrzí mě, co se stalo, protože jsem tady kvůli tomu, abych hrál tenis. To, co se stalo, je nevysvětlitelné. Pykám za něco, co jsem neudělal,“ odmítal vítěz devíti turnajů ATP vinu i na pozápasové tiskové konferenci.

Co na srdci, to na jazyku. Třiatřicetiletý bouřlivák už v minulosti nechodil pro ostřejší výrazy daleko. „Občas si zanadávám. Svá slova ale nesměřuji k nikomu konkrétnímu. Nechci nikomu ublížit nebo ho zneuctít. Věřte mi, nebo ne, ale opravdu jsem velmi zklamaný, protože jsem tentokrát skutečně nic špatného neudělal,“ zopakoval rodák ze Sanrema.

Nutno podotknout, že podobná příhoda už se Fogninimu stala před čtyřmi lety. Na US Open tehdy po porážce ve dvouhře urazil rozhodčí a vysloužil si diskvalifikaci. Ta ho kromě 24 tisíc dolarů za pokutu připravila i o možnost startovat v grandslamové čtyřhře.