Obrat a druhé čtvrtfinále v sezoně! Plíšková zvládla těžký souboj s Ostapenkovou

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková zvládla v německém Stuttgartu další třísetovou bitvu. Po úspěšně zvládnutém souboji s Tamarou Korpatschovou se jí povedlo v osmifinále zdolat Lotyšku Jelenu Ostapenkovou, proti níž předvedla obrat z 0:1 na sety a zvítězila 6:7(7), 6:4, 6:3. „Tenisově to bylo úplně někde jinde než včera, za což jsem ráda. Splnila jsem to, jak jsem chtěla hrát,“ uvedla Češka na pozápasové tiskové konferenci.

Plíšková se do čtvrtfinále v této sezoně probojovala teprve podruhé. Svým úspěchem ve Stuttgartu navázala na březnový turnaj v katarském Dauhá, kde se mezi nejlepší dostala zatím naposledy. K dnešní výhře jí pomohl i skvělý servis, vždyť česká tenistka nasázela hned jednadvacet es. „Ani nevím, jestli to není můj osobní rekord,“ usmívala se po zápase.

V duelu s Ostapenkovou byla česká hráčka mnohem silnější na returnu, když si vypracovala hned 13 brejkbolů. Přesto nedokázala dotáhnout do vítězného konce dobře rozehraný první set, ve kterém vedla 4:2. Ostapenkové dovolila srovnat a následně těsně padla v tiebreaku 7:9, když nevyužila setbol. Z Karolíny Plíškové čišela frustrace, při následném odchodu na lavičku dokonce zdemolovala svou raketu.

Od druhého dějství však začala definitivně přebírat otěže zápasu a našla skvělou odpověď na ztrátu prvního setu. Dokázala se prokousat do vedení 5:2, a byť v deváté hře ztratila servis, klíčový desátý gem na returnu zvládla a vyhrála 6:4. „Bylo to těžké na hlavu. Už jsem se bála, že rozmlátím další raketu,“ prozradila na tiskové konferenci. 

Rozhodující set přinesl nakonec jen jeden brejk, který Plíšková vybojovala v šestém gemu a duel doservírovala. Vůbec poprvé se letos tedy stalo, že Češka otočila zápas poté, co ztratila úvodní sadu. (směje se) „Kdybyste mi to neřekl, ani o tom nevím. Tohle na kurtu neřeším,“ uvedla. 

Ve čtvrtfinále čeká na nasazenou šestku hodně těžký zápas. Narazí totiž na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, která v osmifinále ve dvou setech přehrála Němku Lauru Siegemundovou. „Vyhrála jsem dva zápasy po sobě, to se mi dlouho nepovedlo. Nemám co ztratit, Bartyová je jednou z nejlepších hráček vůbec,“ vyhlíží Plíšková další soupeřku.

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 565 530 USD, antuka – hala)
Osmifinále dvouhry
Jelena Ostapenková (LAT, 52.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (9.) 7:6(7), 4:6, 3:6