Denní menu, 21.4.2021: Plíšková a Vondroušová ve Stuttgartu postoupily do osmifinále, Kvitová už je ve čtvrtfinále

- Redakce

Pro české barvy bohatý den ve Stuttgartu načala turnajová šestka Karolína Plíšková, která udolala šťastnou poraženou Tamaru Korpatschovou. V prvním kole uspěla i Markéta Vondroušová, jež v českém derby přehrála Marii Bouzkovou. Petra Kvitová postoupila na stejném turnaji už do čtvrtfinále, když na závěr středečního programu zvládla dvou a půl hodinovou bitvu s Řekyní Sakkariovou. Kateřina Siniaková vyzrála na Kristinu Mladenovicovou a postoupila do čtvrtfinále istanbulského turnaje.

Češi v akci

Kvitová je ve Stuttgartu po boji ve čtvrtfinále
Petra Kvitová (10.) vydřela na kryté antuce v německém Stuttgartu postup do čtvrtfinále. Češka přetlačila ve dvou a půl hodinovém maratonu Marii Sakkariovou (19.) z Řecka po setech 6:3, 3:6 a 6:3.

O osudu úvodní sady rozhodl jediný brejk. Ve druhém setu Češka zlikvidovala manko brejku, v koncovce setu ale byla brejknuta podruhé. Úvod rozhodujícího dějství byl ve znamení obrovského boje o každý míč. Úvodní dva gemy trvaly dvacet minut. Kvitová v tom druhém nevyužila na příjmu čtyři brejkboly, o dvě hry později už ale na returnu loupila a vedla 3:1. Sakkariová ihned oplácela stejnou mincí a postupně srovnala na 3:3, závěr ale patřil nasazené sedmičce. Ta ukončila nervózní duel plný chyb třemi získanými gemy v řadě a mohla si pořádně oddechnout.

O semifinále si předloňská šampionka zahraje buď s Ukrajinkou Svitolinovou (5.), nebo domácí Kerberovou (26.).

Vondroušová vyhrála české derby ve Stuttgartu
Markéta Vondroušová (20.) se vrátila po bezmála měsíční absenci vítězně na okruh, když na antukovém podniku ve Stuttgartu porazila krajanku Marii Bouzkovou (56.) za hodinu a 49 minut 6:1 a 7:6(6).

Dvaadvacetiletá Bouzková zahájila utkání vydařeným gemem na servisu, následujících šest her v prvním setu ale získala jednadvacetiletá Vondroušová. Finalistka předloňského Roland Garros si ve druhé sadě vypracovala vedení 4:2, o které ale vzápětí přišla. Za stavu 6:1 a 5:4 se Vondroušová dostala na returnu ke dvěma mečbolům, duel však neukončila. Posléze tak v tiebreaku využila proti tradičně houževnaté Bouzkové až svůj pátý mečbol.

Osmifinálovou soupeřkou Vondroušové bude turnajová dvojka Simona Halepová (3.), která měla v úvodním kole volný los.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Plíšková ve Stuttgartu potvrdila roli favoritky
Karolína Plíšková (9.) vstoupila do halového podniku v německém Stuttgartu vydřeným vítězstvím nad domácí lucky loserkou Tamarou Korpatschovou (137.). Soupeřku z druhé stovky světového žebříčku zdolala nasazená šestka 7:5, 3:6 a 6:3.

Ve druhém setu vedla Plíšková 3:2 a měla k dispozici servis, situaci si ale zkomplikovala čtyřmi ztracenými gemy v řadě. Ve třetím setu pak vedla Češka rychle 5:1, duel ale doservírovala až na druhý pokus za stavu 5:3. Při své letošní antukové premiéře strávila Plíšková na kurtu dvě hodiny a 18 minut. O druhé letošní čtvrtfinále si zahraje s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (52.).

„Byl to delší zápas, než jsem očekávala. Soupeřka hodně využívala rotace. Měla jsem dobré momenty, ale nejsem pyšná, jak jsem naložila s vedením o set a brejk. Snad to bude v dalším kole lepší,“ řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Plíšková.

Siniaková je v Istanbulu ve čtvrtfinále
Kateřina Siniaková (69.) zvládla na antukovém turnaji v Istanbulu také svůj druhý zápas, když porazila Francouzku Kristinu Mladenovicovou (55.) za dvě hodiny a 28 minut 6:4, 3:6 a 6:4.

Čtyřiadvacetiletá Češka postoupila do čtvrtfinále akce WTA poprvé od loňského září, kdy se jí stejný krok povedl ve Štrasburku. Siniaková, jež přehrála Mladenovicovou popáté z devíti vzájemných utkání, si o místo v semifinále zahraje proti Elise Mertesové (17.), nebo Viktoriji Golubicové (86.).

Kopřiva v Římě zvládl dohrávku
Ani set zatím neztratil Vít Kopřiva (287.) na antukovém challengeru v Římě! Třiadvacetiletý český tenista zvládl po dvoukolové kvalifikaci i první kolo hlavní soutěže, v němž přehrál turnajovou dvojku Huga Delliena (125.) 7:6(4) a 6:3. Kopřivu nezastavilo ani včerejší přerušení zápasu kvůli tmě za stavu 3:1 ve druhé sadě. Jeho osmifinálovým soupeřem bude australský bouřlivák Bernard Tomic (210.).

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Voráčová v deblu neuspěla
Renata Voráčová a Španělka Lara Arruabarrenaová prohrály v prvním kole istanbulského turnaje WTA s polsko-německým párem Paula Kaniaová-Choduňová, Julia Wachaczyková za 69 minut dvakrát 2:6. Česko-španělská dvojice v utkání ztratila hned šestkrát podání, sama na returnu uspěla jen dvakrát.

ATP/WTA

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 565 530 USD, antuka – hala)
1. kolo dvouhry
Tamara Korpatschová (GER, 137.) [LL] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (9.) [6] 5:7, 6:3, 3:6
MARIE BOUZKOVÁ (56.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (20.) 1:6, 6:7(6)

Osmifinále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 19.) – PETRA KVITOVÁ (10.) [7] 3:6, 6:3, 3:6

TEB BNP Paribas Tennis Championship, Istanbul (ženy, TUR, 235 238 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (69.) – Kristina Mladenovicová (FRA, 55.) 6:4, 3:6, 6:4

1. kolo čtyřhry
Kaniaová-Choduňová (POL), Wachaczyková (GER) – Arruabarrenaová (ESP), VORÁČOVÁ 6:2, 6:2

Challenger Tour

Řím 1 (muži, ITA, 44 820 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
VÍT KOPŘIVA (287.) [Q] – Hugo Dellien (BOL, 125.) [2] 7:6(4), 6:3

ITF World Tennis Tour

M15 Antalya (muži, TUR, 15 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Paul Wörner (GER, 787.) – DANIEL SINIAKOV (1584.) [Q] 6:4, 6:3

Egypt ITF World Tennis Tour, Káhira (ženy, EGY, 15 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Claudia Hosteová Ferrerová (ESP, 732.) – ANETA LABOUTKOVÁ (559.) [5] 7:6(3), 3:6, 6:3

Magic Tours, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
DENISA HINDOVÁ (981.) [Q] – Nicole Gadientová (SUI, 1242.) [LL] 7:5, 6:4