Konkurence pro Federera v Ženevě? Kanadská hvězda i kvalitní antukáři

- Marek Bartošík

Roger Federer nedávno oznámil, že se namísto Masters v Madridu zúčastní menšího antukového turnaje v Ženevě, který se uskuteční v termínu 16. až 22. května. Hvězdný Švýcar by tam měl podle předběžné startovní listiny plnit roli nasazené jedničky. Dalšími tenisty, kteří se přihlásili do Ženevy, jsou Denis Shapovalov, Cristian Garín, Alex de Minaur, Fabio Fognini či Casper Ruud.

Světová osmička Roger Federer zvolil ženevský turnaj kategorie ATP 250 jako přípravu pro grandslamové Roland Garros, jehož hlavní část vypukne v neděli 30. května. Bude to jeho teprve druhý start v letošní sezóně a první od březnového Dauhá, kde uhrál čtvrtfinále.

Švýcarův krok je logický, jelikož pokud by se objevil už v Madridu, velmi reálně by mu vzhledem k charakteru akcí Masters hrozil mimořádně náročný los.

To však neznamená, že by měl Federer v Ženevě cestu do závěrečných fází turnaje umetenou. Jeho hlavními vyzyvateli budou především kanadská hvězda Denis Shapovalov (14. v žebříčku), skvělý chilský antukář Cristian Garín (22.), semifinalista z Monte Carla Casper Ruud (24.), australský rychlík Alex de Minaur (25.), italský bouřlivák Fabio Fognini (27.) a ostřílený Chorvat Borna Čorič (29.).

V první verzi startovní listiny figuruje celkem 19 tenistů, posledním z nich je Němec Dominik Köpfer (54.). V pavouku dvouhry se představí celkem 28 tenistů, čtyři nejvýše nasazení tak budou mít v prvním kole volný los.

Mezi přihlášenými hráči naopak chybí obhájce trofeje Alexander Zverev (6.) a také domácí Stan Wawrinka (21.), jenž v Ženevě triumfoval v letech 2016 a 2017. Pořadatelé ještě můžou startovní pole zatraktivnit díky třem divokým kartám, které mají k dispozici.

Federer se v Ženevě pokusí rozšířit svou sbírku, jež momentálně zahrnuje 11 trofejí ze švýcarských turnajů ATP. Maestro se hned desetkrát radoval v halové Basileji (naposledy 2019), k tomu slavil jednou na antuce v Gstaadu (2004).