Challenger v Ekvádoru? Super prostředí, ale náročné podmínky a nezkušení rozhodčí, hlásí Gengel

- Marek Bartošík, David Schlegel

Po sedmi turnajích ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu, z nichž jeden ovládl, se český tenista Marek Gengel vydal na challenger do exotického Ekvádoru. Pětadvacetiletý Čech v Salinas zvládl dvoukolovou kvalifikaci, během níž si také udělal obrázek, jaké je ekvádorské tenisové prostředí.

„Ekvádor je hezký, kurty a zázemí jsou super. Po tenisové stránce mi to moc nevyhovuje, protože povrch je ultra pomalý. Navíc je tady ještě velká vlhkost, takže hraní je opravdu náročné. Zatím ale vyhrávám, takže si nemůžu stěžovat,“ zhodnotil pro Tenisový svět Gengel, jemuž aktuálně patří 435. místo v žebříčku ATP.

Šampion ze tří akcí ITF ve dvouhře si na tvrdém povrchu v Ekvádoru nejprve hladce poradil s neznámým Omarem Suárezem (-) dvakrát 6:1, v závěrečném kole kvalifikace pak přehrál Mathieua Perchicota (484.) 6:3, 3:6 a 7:5.

Nicméně ještě zajímavější než výsledky jsou výkony, které v Salinas předvádějí rozhodčí.

„Pro potřeby challengeru jsou opravdu nezkušení. Ve svém prvním zápase na turnaji jsem měl rozhodčího, který neuměl vůbec anglicky, což nechápu. Rozhodčí ve druhém utkání dělal spoustu chyb, hlavně ve třetím setu,“ poznamenal pětadvacetiletý český tenista.

Gengel narážel poznámkou o chybám mimo jiné na nezahlášený aut na soupeřův servis, jenž skončil ve čtvrtém gemu závěrečné sady desítky centimetrů za vymezeným prostorem. Ani nekvalitní rozhodčí ale nemohl v téže hře přehlédnout čtyři chyby nohou, jichž se Perchicot dopustil.

„Soupeř ty chyby opravdu dělal. Je dobře, že to rozhodčí viděl,“ komentoval Gengel.

Český hráč nakonec v bizarním 12minutovém gemu uspěl a odskočil do vedení 3:1. A přestože výhodu brejku ztratil, nakonec se přece jenom mohl radovat z vydřené výhry a postupu do hlavní soutěže.

Tam ho v prvním kole čeká Francouz Tak-Khunn Wang (576.), který v kvalifikaci vyřadil jiného českého zástupce Davida Poljaka. „Budu se snažit Davida pomstít,“ má jasno před další výzvou Gengel.

Kompletní záznam utkání Gengel vs. Perchicot je ke zhlédnutí zde.