Siniaková po dvou porážkách slaví výhru. Zahraje si o první čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Sezona Kateřiny Siniakové má prozatím k ideálu daleko. Do turnaje v Istanbulu vstupovala s nelichotivou bilancí jen 2 výher a 6 porážek. Antuka, na níž se jí v posledních letech daří více, však přinesla prozatím vylepšení této statistiky, když v úvodním kole tureckého podniku porazila Španělku Cristinu Bucsaovou po setech 7:6(5), 3:6, 6:3.

Bývalá 31. hráčka světa nejspíš antukovou část sezony vyhlížela s nadějí. Loni na červeném podkladu slavila postup do čtvrtfinále ve Štrasburku či třetího kola Roland Garros, což jsou výsledky, o něž se letos zatím jen marně snaží.

Byť je probíhající ročník z pohledu české hráčky hodně nevydařený, první zápas na antuce v roce 2021 přinesl tolik kýžené vítězství, kterých si prozatím příliš neužila.

Výhra je o to cennější, že šla do zápasu nejen v nepříliš dobré formě, ale také rozehrané soupeřce. Španělka Bucsaová totiž musela v Turecku absolvovat kvalifikaci, v níž si připsala dvě hladké výhry ve dvou setech. A Siniakovou v prvním kole pořádně prověřila.

V prvním setu sice česká hráčka neudržela vedení 4:1, a posléze ani 5:3, ale nakonec uspěla v tiebreaku, ve kterém vyhrála 7:5. Druhý set měl trochu odlišný průběh, a to i v tom, že nabídl jen jeden brejk. Na ten dosáhla v osmé hře Bucsaová, jež si vynutila rozhodující dějství.

V něm Siniaková předvedla zejména na returnu výborný výkon, když hned třikrát obrala soupeřku o servis. Sice přišla rebrejky Bucsaové dvakrát o vedení, ale zápas následně zakončila třemi hrami v řadě, v nichž přišla jen o dva fiftýny.

Ve druhém kole si o postup do prvního čtvrtfinále v sezoně zahraje proti vítězce zápasu mezi sedmou nasazenou Saj-saj Čeng a Kristinou Mladenovicovou. Obě hráčky mají, stejně jako Siniaková, v probíhající sezoně negativní bilanci s více porážkami než výhrami. Čeng má na kontě 4 výhry a 9 porážek, Mladenovicová 5 výher a 9 porážek.