Vive la France! Teenager Halys poprvé triumfoval, Francouzi ovládají challengery

- Jakub Mezlík

Quentin Halys a Constant Lestienne rozšířili počet francouzských tenistů, kteří letos triumfovali na challengerech, už na šest. Podobným číslem se nemůže v této sezoně chlubit žádná jiná země, Rusové, Italové nebo Němci mají tři různé vítěze.

Od začátku roku postupně uspěli Adrian Mannarino, Pierre Hughues-Herbert, Stephane Robert a Alexandre Sidorenko. O víkendu se k nim přidali vítěz ostravské Prosperity Lestienne a talentovaný mladík Halys, jenž ovládl turnaj v Tallahassee.

Zatímco většina zmiňovaných tenistů se na okruhu již několik let pohybuje, a Robert dokonce tento měsíc oslaví šestatřicáté narozeniny, devatenáctiletý Quentin Halys je prvním francouzským teenagerem, který od roku 2009 vyhrál challengerový turnaj. Naposled to před dovršením dvacátého roku dokázal tehdy v Brazílii Guillaume Rufin.

Halys si připsal svůj první titul po velké bitvě s dalším tenistou nastupující generace. O rok mladší Američan Tiafoe se představil na domácí půdě ve finále už druhý ročník po sobě, ale stejně jako loni, kdy padl s Argentincem Arguellem, nedokázal po vyhraném prvním setu dovést zápas k vítězství.

Francouzský tenista sebral svému soupeři ve třetím setu, který získal poměrem 6:2, všechna čtyři jeho podání. "Return je můj oblíbený úder, vždy se snažím být agresivní," svěřuje se Halys na oficiálním webu ATP.

Kompletní čtveřice aktuálně nejúspěšnějších francouzských tenistů Gasquet, Monfils, Simon a Tsonga bude mít za sebou letos třicítku, úspěch Halyse i dalších krajanů ale dává tenisové velmoci naději, že ani v příštích letech nevyklidí své pozice z předních příček mužského žebříčku.