Češi v Tokiu? Nová analýza předpovídá dvě medaile z tenisových kurtů

- Michal Hladký

Renomovaná analytická společnost Gracenote Sports pravidelně předpovídá výsledky jednotlivých disciplín na olympijských hrách. Podle aktuální analýzy, kterou zaslala České tiskové kanceláři, mají čeští sportovci v létě získat jedenáct medailí, z toho dvě na tenisových kurtech.

Celkově Česká republika vybojovala v tenisu na letních olympijských hrách šest medailí, nejvíce pak před pěti lety v Riu. V Brazílii tehdy na krk našich sportovců putovaly hned tři cenné kovy, všechny bronzové. V ženské dvouhře se radovala Petra Kvitová, v ženské čtyřhře Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou a v mixu Radek Štěpánek a Lucie Hradecká.

Podle analýzy, kterou publikovala společnost Gracenote Sports, by do české sbírky měly přibýt další dvě medaile. Na prvenství věří české ženské čtyřhře, druhé místo by pak měl brát mix. Sportovci, kteří by měli za tímto úspěchem stát, jmenováni nebyli. Nicméně nebude tak těžké odhadnout, koho autoři měli na mysli.

Pokud jde o ženskou čtyřhru, je odpověď naprosto jednoznačná. Jelikož Barbora Strýcová, druhá hráčka světového žebříčku, očekává narození prvního potomka, tak nejvyšší očekávání české výpravy se bude upínat na duo Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková.

Jestli se potvrdí predikce analytické společnosti, čtvrtý pár žebříčku WTA by získal historicky vůbec premiérovou zlatou medaili z tenisových kurtů pro Českou republiku.

Češky by tím pádem navázaly na Miloslava Mečíře. Ten odešel neporažen z turnaje v Soulu, jenomže se jednalo o rok 1988 a rodák ze slovenských Bojnic reprezentoval Československo.

Trochu složitější bude odhadovat, kdo by měl Česko reprezentovat ve smíšené čtyřhře. Nejblíže z mužů je k postupu na olympijské hry Jiří Veselý, kterého by měla doplnit jedna ze dvojice Siniaková, Krejčíková. Očekávanější bude účast právě druhé jmenované, neboť ta má s mixem bohaté zkušenosti, vždyť je hned trojnásobnou vítězkou Australian Open.

Kromě dvou medailí z tenisu analýza společnosti Gracenote Sports přisuzuje české výpravě zisk dalších devíti cenných kovů. Zlato by měl vybojovat Jiří Prskavec (vodní slalom), stříbro Filip Nepejchal (libovolná malorážka na 3x40 ran) a Tomáš Nýdrle (skeet) a bronz Adam Ondra (sportovní lezení), Josef Dostál, Martin Fuksa (oba rychlostní kanoistika), Lukáš Krpálek (judo), Jiří Orság (vzpírání) a polohová štafeta plavkyň. V pořadí národů by Česku měla připadnout 27. příčka.

Postupový klíč na Letní olympijské hry 2021 v Tokiu  

Jak ženské dvouhry, tak té mužské se může na olympijských hrách v Tokiu zúčastnit 64 tenistů. 54 pozic se přidělí podle žebříčků ATP a WTA, jejichž finální podoba spatří světlo světa 14. června, tedy den po konci Roland Garros. Každá země může mít v singlovém pavouku jen čtyři své zástupce, kteří k tomu během čtyřletého olympijského cyklu dokázali odehrát dostatečné množství zápasů v rámci Davis Cupu respektive Fed Cupu.

Dalších šest pozic je vyhrazeno pro reprezentanty z kontinentů, ze kterých nevzešel ani jeden přímo postupující. Poslední dvě příčky si mezi sebe rozdělí pořadatelská země a hráč/ka, jemuž/jíž se podařilo v minulosti ovládnout olympijské hry či některý z grandslamů.

To znamená, že by se za současného stavu nejspíše kvalifikoval Jiří Veselý, 73. hráč světového žebříčku. Nicméně jedině za předpokladu, že řada tenistů se do Tokia nevydá.  

Když se podíváme na ženský žebříček, tak s naprostou jistotou můžeme konstatovat, že Česko naplní čtyřčlennou kvótu. Předběžně se jedná o Karolínu Plíškovou (9.), Petru Kvitovou (10.), Markétu Vondroušovou (20.) a Karolínu Muchovou (22.).

Také postupový klíč pro čtyřhry není ničím jednoduchým. 10 pozic je vyhrazeno nejlepším desíti tenistům z deblových žebříčků, kteří si k sobě mohou přizvat jakéhokoliv hráče z TOP 300 světového rankingu dvouhry či čtyřhry. 21 míst připadne týmům skrz kombinovaný žebříček, přičemž větší důraz se bude klást na dvouhru. Jeden tým pak bude utvořen z domácích hráčů.  

Českého mužského páru se tedy s velkou pravděpodobností nedočkáme. Pokud jde o ženy, tak se jistě kvalifikují Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, čtvrtá dvojice světového žebříčku. 

Svoji účast by si rovněž mohla vybojovat dvojice Lucie Hradecká, Kristýna Plíšková. Český pár má za sebou již několik společných odehraných turnajů, v deblovém žebříčků jim navíc náleží 32., respektive 51. pozice. Důležité je dodat, že každá země může vyslat do Tokia jen šest tenistů a šest tenistek, účast zmíněného páru tedy záleží na tom, které české hráčky svou účast případně odřeknou. 

Týmy pro smíšenou čtyřhru budou složeny z hráčů a hráček, kteří se na olympijských hrách představí ve dvouhře či čtyřhře. Patnáct dvojic s nejlepším kombinovaným žebříčkem doplní jedna domácí.

Tenisový turnaj, jenž se odehraje na tvrdém povrchu, se v rámci olympijských her uskuteční od 24. července do 1. srpna.