Suverénní návrat po dlouhé pauze. Djokovič i Nadal v Monte Carlu rychle postoupili

- Marek Bartošík

Novak Djokovič i Rafael Nadal si po únorovém Australian Open dopřáli bezmála dvouměsíční přestávku, která jim rozhodně neuškodila. Světová jednička Djokovič i antukový král Nadal totiž hladce zvládli svůj úvodní zápas na antukovém Masters v Monte Carlu, a postoupili tak do osmifinále.

V Rotterdamu, Dauhá, Dubaji ani Miami se letos neobjevili Novak Djokovič (1.) s Rafaelem Nadalem (3.), kteří vsadili po náročné australské části sezóny na kvalitní odpočinek a regeneraci. A s ohledem na jejich úvodní vystoupení na monacké antuce lze konstatovat, že se do zápasového rytmu vrátili velmi rychle.

Třiatřicetiletý Djokovič přehrál italského teenagera Jannika Sinnera (22.) za hodinu a 34 minut 6:4 a 6:2. Šampion z posledního Australian Open si k výhře nad finalistou nedávného Miami Open výrazně pomohl chytře hranými kraťasy.

Jeho dalším soupeřem bude Daniel Evans (33.), jenž v Monaku zatím vyzrál na Dušana Lajoviče (31.) a Huberta Hurkacze (16.). Djokovič měl na rozdíl od Evanse v prvním kole volný los, proto mu k postupu do osmifinále stačil jediný úspěšný zápas.

Podobně rychlou cestu mezi nejlepší šestnáctku měl i čtyřiatřicetiletý Nadal, který na letošním Australian Open zapsal čtvrtfinálovou účast. Jedenáctinásobný šampion z Monte Carla porazil ve druhém kole Federica Delbonise (87.) za hodinu a 20 minut 6:1 a 6:2. V osmifinále ho čeká atraktivní souboj s Grigorem Dimitrovem (17.).

Jestliže Nadal postoupí v Monte Carlu do finále, předskočí v žebříčku ATP aktuálně druhého Daniila Medveděva. Ruský tenista v Monaku nehraje kvůli pozitivnímu testu na covid. Djokovič, jehož žebříčková nadvláda aktuálně není v ohrožení, může na Nadala narazit až v případném finále.

Rolex Monte-Carlo Masters (muži, MON, 2 082 960 eur, antuka)
2. kolo dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Jannik Sinner (ITA, 22.) 6:4, 6:2
Federico Delbonis (ARG, 87.) [Q] – Rafael Nadal (ESP, 3.) [3] 1:6, 2:6