VIDEO: Federerův zapomenutý obrat. V Monte Carlu ho probudila zbytečná parádička soupeře

- Marek Bartošík

Celkem 293 antukových zápasů na okruhu ATP dosud odehrál Roger Federer, přičemž 223 z nich dokázal vyhrát. Především sedm triumfů z Roland Garros 2009, kde zkompletoval kariérní grandslam, patří k jeho nejcennějším antukovým výsledkům. Poněkud ve stínu velkých vítězství však zůstává neuvěřitelný obrat ze stavu 1:5 ve třetím setu, který Maestro předvedl v roce 2008 na Masters v Monte Carlu proti Rubénu Ramírezovi Hidalgovi.

Před dlouhými třinácti lety se Roger Federer přesunul do Monaka z portugalského Oeiras, kde oslavil první titul v sezóně. Tehdejší první hráč žebříčku vstoupil do antukového Masters duelem s Rubénem Ramírezem Hidalgem, proti kterému byl obrovským favoritem.

Španělský antukář, toho času 137. tenista světového pořadí, proti Švýcarovi rychle ztratil první set 1:6. Pak se ale začaly dít věci a Federer najednou čelil nepříznivému stavu 6:1, 3:6 a 0:4.

V pátém gemu byl outsider Ramírez Hidalgo tak sebevědomý, že se dokonce pokusil o tweener hraný ve výskoku čelem k síti. Míček z jeho rakety ale skončil v autu. Ještě horší pro něj bylo, že Federera tento exhibiční úder, hraničící s pokusem o zesměšnění, okamžitě vyburcoval.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tennis TV (@tennistv)

Ačkoliv favorit ještě prohrál gem na 1:5, následně zaznamenal parádní sérii pěti získaných her. Ramírez Hidalgo si na poslední chvíli vynutil alespoň rozhodující tiebreak, v něm ale jednoznačně dominoval Federer, který nakonec triumfoval 6:1, 3:6 a 7:6(1).

„Byl jsem trochu pomalý. On hrál v prvním setu tak špatně, že mě skoro dostal. Nicméně když podával na vítězství v zápase, dopadlo to na něho,“ řekl tehdy k utkání Federer.

Švýcarský elegán se toho roku probojoval v Monte Carlu až do finále, aby v něm stejně jako v letech 2006 a 2007 prohrál s Rafaelem Nadalem (5:7, 5:7). Jejich rivalita (nejen na antukovém povrchu) už je ale jiný příběh…