Postup do osmifinále? Úžasné! hlásí Fruhvirtová. Poklonu jí vysekla i legendární Američanka

- Marek Bartošík

Patnáctiletá Linda Fruhvirtová (499.) dosáhla na turnaji WTA v americkém Charlestonu na velký kariérní milník! Patnáctiletá Češka sehrála v prvním kole vyrovnanou bitvu s nasazenou čtyřkou Alizé Cornetovou (59.), jež nakonec duel za stavu 6:2, 6:7(7), 4:4 a 40:30 z pohledu servírující Fruhvirtové kvůli zranění skrečovala.

Výrazně lepší vstup do utkání měla Linda Fruhvirtová, která získala první set se ztrátou pouhých dvou gemů přibližně za půl hodiny. Ve druhém dějství se česká držitelka divoké karty dostala hned třikrát do vedení o brejk, za stavu 6:2 a 5:4 dokonce podávala na vítězství.

Nakonec se ale přece jenom muselo rozhodnout až v tiebreaku, kde Cornetová odvrátila za stavu 5:6 při svém podání mečbol a následně si vynutila rozhodující set. V něm si tenistky navzájem braly podání až do stavu 4:4. V klíčovém devátém gemu se Fruhvirtová dostala do vedení 40:30, načež pohybově omezená Cornetová bezmála tříhodinový duel kvůli zranění pravého stehna skrečovala.

„Byl to jeden z nejpůsobivějších zápasů, které jsem odehrála. Obě jsme bojovaly o každý bod, bylo to úžasné,“ komentovala svůj úspěch Fruhvirtová, jež také pochválila zkušenou francouzskou soupeřku.

„Alizé je jedna z největších bojovnic na okruhu, nedá vám ani míček zadarmo,“ poznamenala.

Fruhvirtová se díky postupu do osmifinále a zisku 30 bodů posunula v tzv. „živém žebříčku“ ze 499. na 414. místo.

Není divu, že se na vycházející českou hvězdu snesla chvála z mnoha stran. „(Fruhvirtová) v lednu několik týdnů trénovala v mé akademii a byla velmi působivá. Má na to,“ napsala na Twitteru legendární Američanka Chris Evertová, vítězka osmnácti grandslamů ve dvouhře.

Někdejší světová čtyřka a veleúspěšný americký trenér Brad Gilbert zase vyzdvihl „velmi chytrý výběr divokých karet“ pro turnaj v Charlestonu. Narážel tím na fakt, že se Linda Fruhvirtová a Američanka Emma Navarrová, tedy dvě volby pořadatelů pro divokou kartu, střetnou ve vzájemném osmifinálovém souboji. Česká naděje v něm bude hrát o posun hluboko do čtvrté stovky žebříčku.

MUSC Health Women's Open, Charleston (ženy, USA, 235 238 USD, zelená antuka)
1. kolo dvouhry
LINDA FRUHVIRTOVÁ (499.) [WC] – Alizé Cornetová (FRA, 59.) [4] 6:2, 6:7(7), 4:4 – skreč Cornetová