Federer vynechá Masters v Římě. Spekuluje se o jeho startu na menším turnaji

- Marek Bartošík

Roger Federer poodhalil další detail svých plánů pro letošní sezónu. Dvacetinásobný grandslamový vítěz nefiguruje ve startovní listině pro antukové Masters v Římě, které začíná 9. května. S ohledem na jeho zmíněnou neúčast a také odložení Roland Garros o jeden týden se zvýšila šance, že by se Federer mohl objevit na akci kategorie ATP 250 ve švýcarské Ženevě, kde se bude hrát od 16. května.

Po Australian Open 2020 více než roční pauza a během ní dvě operace kolene, poté dva odehrané zápasy v Dauhá a další pauza. Tak vypadá program Rogera Federera za poslední rok a čtvrt.

Devětatřicetiletý Švýcar se chce znovu zapojit do tenisových bitev na blížícím se antukovém Masters v Madridu, kde se elitní tenisté představí od 2. května.

Hned v následujícím týdnu se bude konat římské Masters, kterého se Federer na rozdíl od roku 2019 nezúčastní. V jeho jinak velmi bohaté sbírce mu tak bude titul z Říma nadále chybět.

Federerovo rozhodnutí vyvolalo spekulace, zdali se nepředstaví na podniku v Ženevě (16. – 22. května), tedy v domácím prostředí. Šance pro švýcarské pořadatele se zvýšily i tím, že se o jeden týden posunul termín Roland Garros (začne až 30. května). Federer by tak měl mezi Ženevou a Paříží týden volno.

Otázkou však zůstává, jestli se Maestro na antukovém grandslamu vlastně objeví. Nový termín turnaje totiž zasahuje do travnaté části sezóny, která má vypuknout už 7. června (počínaje druhým týdnem Roland Garros). A hned na úvod se uskuteční akce ve Stuttgartu, jíž se Federer zúčastnil v letech 2016–2018. Poté následuje Halle, kde je Švýcar desetinásobným vítězem.

Ať už dá Federer v nadcházejících týdnech přednost kterýmkoliv turnajům, nadále platí, že jeho hlavními cíli v aktuální sezóně jsou Wimbledon a Letní olympijské hry v Tokiu.