Nesportovní Nadal? Španěla zkritizovali za údajné znevažování Djokovičova rekordu

- Jan Vojkůvka

Nový rekord v počtu týdnů strávených na čele světového žebříčku, který stanovil v březnu Novak Djokovič, je ve světě a zejména v Srbsku hojně oslavován tenisovými fanoušky. Vlažnější přijetí tohoto úspěchu ze strany Rafaela Nadala se tak stalo terčem možná až přehnané kritiky některých uživatelů sociálních sítí.

Djokovič v březnu překonal Federerův rekord v počtu 310 týdnů na čele světového žebříčku a podle mnohých to z něj dělá nejlepšího tenistu historie. Není to ovšem názor všech a nijak ohromeně nevypadal ani Rafael Nadal, když se jej na tento milník zeptal novinář Saša Ozmo z deníku Sport Klub.

„V průběhu posledních několika let bylo mnoho rekordů prolomeno. Tři hráči dokázali spoustu důležitých věcí v historii našeho sportu,“ odvětil Nadal, který kromě sebe a Djokoviče zmínil i Federera, s nímž se dělí o rekord v počtu 20 grandslamových titulů.

„Pro Novaka je to další skvělý úspěch. Je to od něj dobrá práce, musím mu pogratulovat. Ale co to znamená pro historii tenisu nevím, je to prostě další prolomený rekord, dobrá práce,“ dodal.

Právě tento dodatek je podle některých znevážení úspěchu, jehož Djokovič dosáhl. A na sociálních sítích se proti Nadalovi, který sám strávil na prvním místě světa 209 týdnů, okamžitě vyrojila vlna kritiky.

„Hořkost v Rafovi pomalu mění krev v jeho žilách na tuhou sůl,“ okomentoval jeho vyjádření jeden z uživatelů Twitteru. „Nadal jako obvykle neocení své kolegy správným způsobem. Proto nikdy nebude tak skvělý jako Roger nebo Novak,“ přidal se další.

Další z komentujících byl ještě ostřejší: „Druhý nejlepší tenista v historii tohoto sportu, který říká, že neví, co to znamená. Je velmi nesportovní a projevuje také nedostatek inteligence a úcty.“

Nadal i Djokovič se tento týden představí na turnaji Masters v Monte Carlu, kde se mohou spolu utkat až v případném finále. Pokud k souboji dojde, tenisoví příznivci se znovu rozdělí na dva nesmiřitelné tábory.