Davisův pohár ve třech hostitelských městech. Kam zamíří Češi?

- Filip Lefenda

Mezinárodní tenisová federace (ITF) v pondělí oficiálně oznámila zbylá dvě hostitelská města pro letošní finálový turnaj Davisova poháru. Vedle Madridu se bude nově hrát rovněž v italském Turíně a rakouském Innsbrucku, kde najdou své útočiště i svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila. Populární týmová soutěž je na programu v termínu od 25. listopadu do 5. prosince.

Do finálového turnaje, který se v minulém roce nemohl uskutečnit vinou pandemie koronaviru, zasáhne celkem 18 mužstev rozdělených do 6 skupin. Předloňský titul budou obhajovat Španělé. 

Čeští tenisté budou bojovat v rakouském Innsbrucku ve skupině C, v níž narazí na Francii a Velkou Británii. V Rakousku proběhne rovněž skupina F, v níž se domácí Rakušané střetnou s Němci a Srby. Vítězové skupin si proti sobě zahrají v Olympijské hale čtvrtfinále.

Stejný klíč platí rovněž pro italský Turín, v němž se uskuteční zápasy skupin D a E. Skupiny A a B a zbylá dvě čtvrtfinále, do nichž postoupí kromě vítězů skupin i dva nejlepší týmy na druhých místech, se poté odehrají v Madridu. Zde celá soutěž postupně vyvrcholí – ve Španělsku se uskuteční i semifinále a finále.

Záměr rozložit závěrečný turnaj do tří míst oznámila ITF zkraje roku. „Díky tomu bychom mohli upravit hrací programy jednotlivých dnů tak, aby zápasy nekončily pozdě v noci a tenisté si mohli dopřát více odpočinku,“ vysvětloval v půlce ledna turnajový ředitel Albert Costa, jenž chce rovněž zvýšit zájem o Davisův pohár v řadách sportovních příznivců.

A proč padla volba právě na Innsbruck a Turín? „Bylo důležité najít dvě evropská města s dobrým spojením do Madridu a podobnými podmínkami tak, aby to měli hráči s přesuny co nejjednodušší,“ komentoval Costa.

Madrid
Skupina A: Španělsko, Rusko, Ekvádor
Skupina B: Kanada, Kazachstán, Švédsko

Innsbruck
Skupina C: Francie, Velká Británie, ČESKÁ REPUBLIKA
Skupina F: Srbsko, Německo, Rakousko

Turín
Skupina D: Chorvatsko, Austrálie, Maďarsko
Skupina E: USA, Itálie, Kolumbie