Kolumbijská senzace! Turnaj v Bogotě ovládla teenagerka z konce druhé stovky

- Filip Lefenda

Překvapivou vítězkou antukového turnaje v Bogotě se stala teprve devatenáctiletá Maria Camila Osoriová Serranová. Domácí teenagerka, která startovala mimo Kolumbii dosud jen na jediném podniku WTA, si pro senzační titul došla z pozice 180. tenistky světového žebříčku.

Na podniku v Bogotě si zahrála teprve počtvrté v kariéře hlavní soutěž na okruhu WTA (z toho potřetí právě v kolumbijské metropoli) a jejímu triumfu původně nic nenasvědčovalo. Osoriová Serranová došla na letošních předešlých turnajích ITF maximálně do čtvrtfinále. Na elitním okruhu si připsala premiérové vítězství až právě na domácí antuce. 

A nezůstalo zdaleka u jednoho. Osmifinálová přemožitelka Terezy Martincové (6:3, 6:3) vyzrála ve vysoké nadmořské výšce i na Američanku Vickeryovou (6:3, 6:2), Švýcarku Vögeleovou (6:3, 7:5) a Francouzku Tanovou (6:1, 6:2). Sadu ztratila předloňská vítězka juniorského US Open až se Slovinkou Zidanšekovou, favoritku ovšem v nejdelším finále sezóny, jež trvalo 2 hodiny a 48 minut, skolila po obratu 5:7, 6:3 a 6:4.

„Mám za sebou opravdu neuvěřitelný týden,“ rozplývala se nečekaná vítězka, která po třech vyhraných turnajích ITF z let 2018 a 2019 vybojovala ve specifických podmínkách nejcennější trofej kariéry. „Stále tomu nemohu uvěřit. Vyhrát turnaj byl můj sen,“ netajila před novináři.

„Ve finále jsem hrála opravdu dobře. Ani nevím, jak jsem zápas otočila. Prohrála jsem první set, ale bylo to hodně vyrovnané. Stále jsem věřila, že mohu vyhrát,“ prozradila hráčka, která je od září roku 2018 nejníže postavenou vítězkou turnaje WTA. Tehdy se podařilo Rusce Gasparjanové ovládnout akci v Taškentu z pozice až 299. tenistky planety.

V novém vydání ženského pořadí si Osoriová Serranová polepšila na 135. pozici, která je současně jejím novým maximem. „Díky povedenému týdnu se mi otevřou nové možnosti. Budu moci hrát větší turnaje, takže jsem opravdu super šťastná,“ pochvaluje si tenistka, která se v minulosti představila i na kurtech v Praze a Přerově.

„Mám obrovskou radost i z toho, že jsem vyhrála zrovna doma v Kolumbii. Mohu titul oslavit s rodinou, přáteli a kolumbijskými fanoušky,“ dodala nadšeně.

Tento týden bude Osoriová Serranová startovat na zelené antuce v Charlestonu. Podnik MUSC Health Women´s Open spadá do kategorie WTA 250 a představí se na něm i dvě Češky – Tereza Martincová a Linda Fruhvirtová.