Futures v Opavě: Michnev se ve finále utká s Mertlem

- Daniel Kubelka

Předposlední hrací den opavského futures nabídl divákům celkem pět zápasů. V úvodním zápase si zajistil postup do finále Petr Michnev, který se v neděli utká s Janem Mertlem. Českým párům se v semifinále čtyřhry nedařilo, a tak se z vítězství raduje polská dvojice Matuszewski, Panfil.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 3

Petr Michnev se stal prvním finalistou dvouhry na turnaji kategorie futures v Opavě. V semidinále přehrál svého krajana Tomáše Papíka ve dvou setech, 7:6(9) a 6:4, a v neděli si zahraje o svůj pátý letošní titul na okruhu.

Úvodní set semifinálového duelu nasazené trojky Michneva s turnajovou sedmičkou Papíkem se nesl v naprosto vyrovnaném duchu. Oba hráči si po celý jeho průběh drželi svá podání a tak o jeho osudu rozhodl za stavu 6:6 až tiebreak. Také ten nabídl velké drama, nakonec ho však po výsledku 11:9 ukořistil zkušenější Michnev.

Druhou sadu a de facto i celé utkání rozhodl jediný brejk. Ve čtvrté hře Michnev poprvé a naposledy obral Papíka o podání a získaný náskok udržel až do konce setu. Sedmadvacetiletý Michnev si v utkání pomáhal především servisem, ze kterého zaznamenal hned devatenáct es.

Druhý finalistou turnaje v Opavě se stal Jan Mertl, turnajová dvojka, který si v sobotním semifinále poradil s Markem Jaloviecem po setech 6:4 a 6:3!

Do semifinálového klání vstoupil lépe čtyřiatřicetiletý tenista, který si ve třetím gemu vybojoval brejk, avšak poté i Mertl ztratil své podání, a tak se za stavu 3:3 začínalo "od začátku". Hned poté se však aktuálně 340. tenistovi světa podařilo svého soupeře brejknout podruhé, což byl klíčový moment prvního setu, neboť Mertl již své vedení nepustil a dovedl první set do vítězného konce. 

Na začátku druhé sady si oba hráči připsali po brejku, a tak posléze na tabuli opět svítil stav 3:3. Od tohoto stavu už však získával gemy pouze Mertl, kterému se povedlo svého soupeře ještě dvakrát brejknout a mohl začít slavit postup do finále, ve kterém se střetne s Petrem Michnevem. 

Marek Gengel s Lukášem Vejvarou si finále čtyřhry v Opavě nezahrají. Česká dvojice sice vyhrála první set v zápasu s Poláky Matuszewskim a Panfilem v poměru 6:3, a ve druhém vedla 4:3 s brejkem, duel do vítězného konce ale nedotáhla. Po prohře 6:3, 5:7 a 6:10 končí Češi těsně před finálovými branami.

Ve finále čtyřhry se nepředstaví ani pár Tomáš Papík, David Poljak, kteří nezvládli semifinálový souboj se slovenskou dvojicí Klein, Nema. Čtvrtý nasazený pár tahal v zápase za kratší konec a nakonec prohrál po setech 2:6, 4:6.

Z vítězství ve čtyřhře se raduje polská dvojice Piotr Matuszewski, Grzegorz Panfil, kteří si v odpoledním finále dokázali poradit s Lukášem Kleinem a Patrikem Nemou. Polský pár zvítězil za 49 minut hry po setech 6:1, 6:3!

Semifinále dvouhry

TOMÁŠ PAPÍK [7] - PETR MICHNEV [3]  6:7(9), 4:6 
MAREK JALOVIEC [4] - JAN MERTL [2] 4:6, 3:6

Semifinále čtyřhry

Matuszewski, Panfil (POL)[3] - GENGEL, VEJVARA  3:6, 7:5, 10:6
Klein, Néma - PAPÍK, POLJAK [4] 6:2, 6:4

Finále čtyřhry

PAPÍK, POLJAK [4] - Matuszewski, Panfil (POL) [3] 1:6, 3:6

Opavský turnaj den po dni:

28.10.2016: Futures v Opavě: Michnev vyhrál potřinácté v řadě, Papík vyřadil posledního zahraničního tenistu

27.10.2016: Futures v Opavě: Konečný nečekaně vypadl! Michnev pokračuje na vítězné vlně

26.10.2016: Futures v Opavě: Mertl, Konečný i Michnev potvrdili role favoritů

25.10.2016: Futures v Opavě: Do hlavní soutěže se kvalifikovalo pět českých tenistů

24.10.2016: Futures v Opavě: Kanaďan Dančevič do Opavy nedorazil, postup si zajistilo hned osm Čechů