Alcarazova hvězda stoupá! Sedmnáctiletý Španěl je nejmladším semifinalistou na ATP od roku 2014

- Jan Vojkůvka

Patří k nejtalentovanějším tenistům, kteří svým věkem patří ještě mezi juniory. Experti mu předvídají budoucnost jedné z největších hvězd mužského tenisu. A svůj potenciál teprve sedmnáctiletý Carlos Alcaraz prodává už i na okruhu ATP. Na domácím turnaji v Marbelle prošel do semifinále jako nejmladší tenista od roku 2014.

Alcaraz svým úspěchem v Marbelle navázal na sedm let starý výkon Alexandera Zvereva. Němec tehdy ve svých 17 letech dokráčel do semifinále na domácím podniku v Hamburku a nasměroval svou kariéru, jejímž největším milníkem je prozatím post světové trojky.

Obdobné, a mnohem vyšší, cíle má i Alcaraz, který by v probíhající sezoně rád pronikl do elitní padesátky světa. V tom mu může výrazně pomoci i antuková část sezony, jelikož právě na antuce je Španěl jako doma. Ne nadarmo jej přirovnávají k Rafaelu Nadalovi.

V Marbelle se mladému Španělovi povedlo ve čtvrtfinále si vyšlápnout na 26. hráče žebříčku Caspera Ruuda, kterého porazil poměrně hladce 6:2, 6:4. Navázal tím na své předchozí výhry nad Felicianem Lopezem a Nikolou Milojevičem.

Aktuálně 133. hráč světa se postupem do semifinále přiblížil posunu do první stovky rankingu ATP. Navíc se stal součástí trochu unikátní situace, jelikož v Marbelle se mezi nejlepší čtyřku probojovali pouze španělští tenisté. K podobné situaci došlo naposledy v roce 2004, kdy si semifinále ve Valencii rovněž zahráli čtyři Španělé.

Alcaraz, jenž v minulé sezoně ukořistil hned tři tituly z challengerů, si o postup do finále zahraje s Jaume Munarem, který v této sezoně hrál pouze na antukových dvorcích a získal titul na challengeru v Antalyi. Pokud by se mu povedlo uspět, stal by se nejmladším finalistou na okruhu ATP od Rafaela Nadala, jenž v roce 2004 došel do finále turnaje v Aucklandu.