Nesnížit odměny? Byla by to ekonomická sebevražda, varuje Straka

- Filip Lefenda

Rapidní snížení turnajových prize money – téma, které v době přetrvávající pandemie koronaviru rezonuje nejen mezi tenisty. Manažer čtvrtého hráče světa Dominica Thiema se veřejně postavil za ATP. „Pospisil a jemu podobní si hrají na mučedníky,“ kroutí hlavou Herwig Straka.

Okolo postoje některých hráčů toho bylo v posledních týdnech napsáno mnoho. Dotace úvodní tisícovky v Miami klesla oproti předešlému ročníku o celých 10 milionů dolarů a vítěz vyinkasoval „jen“ 300 tisíc oproti tehdejšímu 1,35 milionu.

„Odměny nejsou takové, na jaké jsme byli zvyklí,“ zoufal si Američan Isner. „Proč se dřít kvůli pár dolarům navíc jako blázen? Je pro mě lepší vypadnout v prvním kole,“ neskrýval Francouz Paire. „Už se nesnažím tolik jako dřív. Odměny nejsou dostatečně motivující,“ přiznal Shapovalov.

A do krajnosti dovedl svou frustraci Kanaďan Pospisil, jenž již delší čas bojuje za lepší finanční podmínky pro žebříčkově hůře postavené hráče. „Zas**ný kr**én,“ soptil na adresu předsedy ATP Andrey Gaudenziho přímo během zápasu úvodního kola.

Jsou ale pochopitelně i tací, kteří vidí celou věc opačně. Třeba manažer Rakušana Dominica Thiema Herwig Straka, jenž chápe, že bez utahování opasků by ATP mohla dost možná finančně „vykrvácet“ a snížení odměn jakožto člen představenstva aktivně podpořil.

„Pokud by se v době pandemie koronaviru prize money nezredukovaly, žádné další turnaje už by se v budoucnu nemusely konat,“ upozornil Straka, v jehož stáji je rakouský klenot od května roku 2019.

„Byla by to ekonomická sebevražda. Většina hráčů to ale chápe,“ tvrdí muž, jenž vykonává rovněž funkci ředitele halového podniku ve Vídni.

„To jen někteří jako Pospisil si hrají na mučedníky,“ nemá pro podobné chování Straka pochopení. „On a jemu podobní hráči se snaží destabilizovat ATP,“ nařkl Kanaďana.