Gombosův největší úspěch kariéry: V Brestu si došel pro titul z pozice šťastného poraženého! Poprvé od roku 2013

- Filip Lefenda

Neobyčejný týden má za sebou šestadvacetiletý slovenský tenista Norbert Gombos. Hráč, který letos laboruje se zraněními, se na halovém challengeru ve francouzském Brestu radoval z celkového triumfu. Na tom by ještě nebylo nic až tak zvláštního, kdyby ovšem v současnosti 159. hráč světového pořadí neprohrál v kvalifikaci.

V té nejprve přemohl Chorvata Galoviče, již o den později ale podlehl ve třísetové bitvě Švýcarovi Martimu a turnaj by tak pro něj za normálních okolností skončil. Z hlavní soutěže se však před jejím startem odhlásil domácí talent Quentin Halys a na Gombose se nečekaně usmálo štěstí – do turnaje se podíval jako „lucky loser“, tedy šťastný poražený.

„Byl jsem zklamán, že jsem se po vydařené asijské šňůře nedostal na challengeru v Brestu do hlavní soutěže. Quentin se naštěstí pro mě odhlásil a já tak dostal druhou šanci. Věděl jsem, že ji nesmím propásnout,“ okomentoval netradiční postup Slovák, který si po výhrách nad Belgičanem Gillem a Jahnem z Německa zahrál ve čtvrtfinále se slavnějším krajanem Lukášem Lackem, druhým nejvýše nasazeným hráčem turnaje. Nervy drásající duel musel po prohraném prvním setu otáčet, nakonec jej vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem dvou míčů až v tiebreaku třetí sady.

Jeho výkony vykazovaly vzestupnou tendenci a Gombos si posléze o víkendu poradil i se zkušeným Francouzem Benneteauem, a následně i Belgičanem Reuterem. „Nejlepší zápas jsem odehrál ve finále, to mě skutečně potěšilo. Mám za sebou nesmírně těžký rok plný zdravotních komplikací, toto vítězství tak pro mě znamená opravdu mnoho,“ neskrýval nadšení ze svého dosavadního největšího úspěchu v kariéře hráč, který za Slovensko odehrál i několik utkání v Davisově poháru.

Vyhrát challengerový titul z pozice šťastného poraženého kvalifikanta se Gombosovi povedlo poprvé od roku 2013. Tehdy se tento neobvyklý kousek povedl rovněž na francouzském území, avšak v Cherbourgu, Nizozemci Huta Galungovi. Z českých hráčů zaznamenal tento úspěch na domácím podniku v Praze v roce 1998 Michal Tabara.

Na velké oslavy však nebyl prostor, Gombos se bleskově stěhoval na další challenger, tentokrát do Maďarska. „Ale zašli jsme si s trenérem na večeři do skvělé italské restaurace, kde jsme si dali spoustu dobrého jídla a pití,“ sdělil rodák z Galanty, který na dobrou formu z předchozího týdne v Budapešti nenavázal. Po výhře nad domácím držitelem divoké karty Nagym prohrál v osmifinále s favorizovaným Uzbekem Istominem. Gombos byl přesto spokojen s úrovní a zázemím turnaje, který se letos konal poprvé od roku 2005. „Vše bylo pohromadě na jednom místě, což je skvělé. Z hotelu se dalo do haly dojít pěšky a kurty byly rovněž výborné,“ chválil maďarské organizátory podniku s celkovou dotací 64 tisíc EUR.

Sezóna pro Gombose naplno začala v podstatě až v posledních dvou měsících. V těch se dokázal ještě probojovat do finále challengeru v Orleans, před ním pak došel v Izmiru a Bangkoku do semifinále. Od konce srpna se na challengerech pyšní bilancí sedmnácti výher a šesti porážek. 

Gombosův úspěch nezůstal bez odezvy ani u ostatních tenistů. Ocenil jej na svém twitterovém účtu např. Kanaďan Peter Polansky, 148. hráč světa. „Skvělá jízda Norberta Gombose. Prohrál v kvalifikaci, ale vyhrál v Brestu celý turnaj,“ okomentoval úspěch slovenského hráče. 

Šťastní poražení z kvalifikace, kteří si dokráčeli pro tituly:

Brest 2016: Norbert Gombos

Cherbourg 2013: Jesse Huta Galung

Aachen 2005: Jevgenij Koroljov

Aachen 2003: Alexander Peya

Bronx 2000: Hyung-Taik Lee

Praha 1998: Michal Tabara

Bombaj 1997: Takao Suzuki

Tampere 1996: Attila Savolt

Kanton 1992: Leander Paes