Za dobrotu na žebrotu. Haase chtěl být fér, přišel o fiftýn

- Jan Vojkůvka

K bizarní situaci došlo na challengeru v chorvatském Splitu. Nizozemský tenista se v osmifinálovém utkání odhodlal k fair-play jednání, čehož ale následně nejspíš kvůli rozhodčímu litoval. Místo opakování výměny totiž fiftýn dostal jeho soupeř.

K inkriminované situaci došlo ve druhém setu utkání mezi Haasem a Mirzou Bašičem za stavu 6:7, 3:1. Bašič servíroval ven z kurtu, avšak umpirový rozhodčí mu zahlásil aut. K zahlášení autu došlo ve chvíli, kdy se Haase napřahoval k úderu a return poslal do sítě.

V tu chvíli se nizozemský hráč ukázal jako férový tenista, když stopu míčku zkontroloval a oznámil, že servis byl dobrý. Byl si zároveň jistý, že dojde k opakování výměny.

Jenže tento předpoklad byl mylný, jak se záhy ukázalo. Jakmile rozhodčí uslyšel Haaseho oznámení, že servis byl dobrý, přisoudil fiftýn Bašičovi. A to kvůli tomu, že return Nizozemce zamířil do sítě.

Haase se bránil a poukazoval na to, že jeho return byl ovlivněn výkřikem umpirového rozhodčího. Tyto argumenty mu však rovněž nebyly nic platné. Opakování výměny se nedomohl, bod patřil Bašičovi a Haase se akorát zbytečně rozčílil.

A možná to i ovlivnilo výkon ve zbytku utkání. Zkušený tenista totiž prohrál pět her v řadě a v osmifinále dohrál po porážce 6:7, 3:6.