Řešení, co nabourá kalendář. Roland Garros se o týden odkládá

- Jan Vojkůvka

AKTUALIZOVÁNO – Krátce po oznámení, že Francie spustila kvůli pandemii covidu nový lockdown, se objevily spekulace o tom, co s letošním Roland Garros. Francouzská tenisová federace (dále FFT) se nakonec rozhodla pařížský grandslam o týden odložit. Nově antukový turnaj odstartuje 30. května. Toto rozhodnutí ovšem výrazně naruší turnajový kalendář.

Francie vyhlásila na konci minulého týdne třetí celonárodní lockdown, který by měl dle prezidenta Emmanuela Macrona trvat do poloviny května. Přísné bezpečnostní restrikce se týkají i sportu a odložena byla například cyklistická klasika Paříž-Roubaix.

Pořadatelé Roland Garros, kterými je FFT, se tím mírně inspirují. Jejich cílem je totiž pořádat grandslam i s publikem a věří, že odklad turnaje by jim mohl pomoci. Zatímco loni kvůli přerušení sezony posunuli French Open o čtyři měsíce až na přelom září a října, nyní se rozhodli k posunu o pouhý týden.

Roland Garros mělo startovat 23. května. Nově je start v plánu 30. května. Pořadatelé si tímto krokem slibují, že budou moci přivítat na tribunách fanoušky. Zároveň ovšem tento krok významně naruší turnajové plány na travnatou část sezony a přípravu před Wimbledonem.

Od 7. června totiž mají startovat travnaté turnaje ATP a WTA v Hertogenboschi, Stuttgartu a Nottinghamu. Manévrovací prostor před Wimbledonem přitom není žádný, jelikož londýnský grandslam startuje 28. června. Původní plán počítal s tím, že ve třech týdnech po Roland Garros se kromě wimbledonské kvalifikace odehraje celkem šest travnatých turnajů ATP a stejný počet travnatých turnajů WTA.

S rozhodnutím o odkladu ovšem tento plán padá. ATP i WTA nyní musí reagovat a upravit své kalendáře tak, aby mohli uskutečnit maximální počet turnajů i s kvalitním obsazením. Je však takřka jisté, že některé turnaje budou muset být zrušeny (či přesunuty na méně atraktivní termín, například ve druhém týdnu Wimbledonu). Úpravy v kalendáři budou, dle společného vyjádření tenisových asociací, následovat.

„ATP i WTA konzultují situaci se všemi stranami, kterých se odklad Roland Garros týká, aby optimalizovali tenisový kalendář pro hráče, turnaje i fanoušky, a to před Roland Garros a také po něm,“ uvedly asociace ve společném prohlášení. Z toho plyne, že se kalendář bude upravovat i před antukovým grandslamovým turnajem.