Tenisová krádež! Rozhodčí připravil Australanku o gem, „úřadovala“ také supervizorka

- Marek Bartošík

Na antukovém turnaji WTA v Bogotě se stala věc, nad kterou zůstává rozum stát. Australanka Astra Sharmaová (134.) vybojovala v rozhodujícím setu proti Italce Giulii Gattové-Monticoneové (177.) brejk, avšak kvůli obrovské nepřesnosti umpirového rozhodčího o něj přišla. Nebohou Australanku, která nakonec duel prohrála 6:4, 5:7 a 1:6, později ještě „dorazila“ arogantní reakce turnajové supervizorky Cristiny Romerové, podle níž si měla tenistka skóre lépe hlídat.

Míček z rakety Giulie Gattové-Monticoneové vyhodnocuje umpirový sudí podle očekávání jako dlouhý, a Astra Sharmaová tak získává na returnu za stavu 1:1 na sety a 1:1 na gemy luxusní výhodu 40:0. Nebo snad ne?!?

Rozhodčí Luis David Armenta Castro totiž po návratu na své místo ohlašuje skóre 30:15 ve prospěch servírující Gattové-Monticoneové! Ani jedna z tenistek, chystajících se tou dobou na rozehrání další výměny, na obrovskou chybu nereaguje. Následuje neúspěšný return pětadvacetileté Sharmaové, skóre tak má být 40:15 pro ni. Rozhodčí ale navazuje na svou chybu a hlásí stav 40:15 pro Gattovou-Monticoneovou!

O chvíli později kazí třiatřicetiletá Italka forhend, čímž by měla přijít o podání. Když už se zbavuje míčků a chystá se na přestávku po lichém gemu (na 1:2), zastaví ji opět nepřesný rozhodčí s údajným skóre 40:30 z pohledu podávající hráčky! Sharmaová se v tu chvíli poprvé obrátí na rozhodčího, debatu však překvapivě rychle přerušuje.

Ještě větší šok přichází, když Australanka zkazí další míč, čímž definitivně prohrává celý gem, který přitom regulérně vyhrála!

Zatímco zaskočená Sharmaová vstřebává nespravedlnost, Gattová-Monticoneová – ač zamračená – si bez protestů a bez viditelné snahy o fair play užívá nečekaný dárek.

„Pobouřilo mě to. Rozhodčí mi řekl, že si ohledně skóre není jistý. Nicméně jelikož jsem mu nebyla schopná říct, jak jsem body získala, nemohla jsem zdržovat diskutováním,“ vysvětlovala na Twitteru Sharmaová, pro niž neměla po utkání pochopení ani supervizorka turnaje Cristina Romerová.

„Řekla mi, že se z toho mám poučit a příště se více soustředit na skóre,“ citovala supervizorku Sharmaová.

Argument Romerové lze označit přinejmenším za neohleduplný. Že tenista nebo tenistka nemá přesné povědomí o aktuálním skóre, není na profesionálních turnajích ojedinělá věc. Své o tom ví třeba fenomenální Roger Federer, který si před sedmi lety na turnaji v Halle navzdory aplaudujícím fanouškům neuvědomil, že právě vyhrál zápas.

Zatímco Federer (a vlastně i poražený Kei Nišikori) se mohli nad nevšední epizodou pousmát, jelikož rozhodčí tehdy dobře vykonal svou práci, nebohé Sharmaové zůstane na Bogotu patrně ještě dlouho hořká vzpomínka.