Holkám budu alespoň fandit, vyhlíží roli divačky pro Fed Cup Lucie Šafářová

- Jan Vojkůvka

Letošní sezona pro ni po Turnaji mistryň skončí. V předcházejících letech přitom Lucie Šafářová aktivně pomáhala k titulům ve Fed Cupu. Rok 2016 však ji ze singlového pohledu tolik nevyšel a jako případná hráčka do deblu byla kapitánem týmu vybrána Lucie Hradecká. Šafářová však bere svou roli sportovně, týmu bude alespoň fandit.

V letech 2011, 2012, 2014 a 2015 dopomohla českému fedcupovému výběru k ziskům titulů, kupříkladu loni porazila Caroline Garciaovou v semifinálovém kole. Letos se však v nominaci ani jednou neobjevila, ani pro finále s Francií. Ať už vinou nemoci nebo horších výkonů. Na kontě má od roku 2004 celkem 19 odehraných zápasů z 20, na které byla nominována.

Fed Cup je skvělá soutěž - naše jediná týmová soutěž v tenise,“ cituje Šafářovou web Fed Cupu její vyjádření z rozhovoru v Singapuru během probíhajícího Turnaje mistryň, na kterém po boku Bethanie Mattekové-Sandsové vybojovala postup do semifinále. „Z mé strany vždy miluji chvíle, kdy jsem toho součástí, ale naneštěstí jsem tento rok musela vynechat,“ podotkla česká tenistka.

Pro Šafářovou to ale nebyla snadná sezona. Z jejího kraje se léčila z nemoci, která narušila výborně rozehranou předchozí sezonu. Bakteriální infekce v jejím těle nadělala spoustu škod a návrat na dvorce nebyl vůbec snadný, pětkrát prohrála v prvním kole. Poté sice vyhrála turnaj v Praze, ale byl to jen ojedinělý úspěch, který nedokázala napodobit. Z grandslamových turnajů ji vyšel Wimbledon, kde prošla do osmifinále, ale jinak se ji moc nedařilo a přišel pád žebříčkem.

A tak zatímco pro první kolo a semifinále byla nedostupná zejména z hlediska zdravotních obtíží a špatné formy, na finále nedosáhla zejména kvůli tomu, že je na žebříčku nyní až šestou nejlepší Češkou. Šance byla možná v pozici čtvrté hráčky jako deblistky, vždyť s Bárou Strýcovou získala olympijskou medaili a s Mattekovou ovládly tři turnaje v řadě včetně US Open. Ale Petr Pála raději zvolil deblovou jistotu a světovou desítku Lucii Hradeckou, kterou doplnil k triu Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Barbora Strýcová, které za normálních okolností ani Hradeckou na kurt nepustí.

Ale hořkost rozhodně Šafářová nepociťuje. „Myslím, že budeme čelit dalšímu skvělému týmu. Francie má mladý tým, plný skvělých hráček, takže to nebude snadné. Ale věřím v můj tým, v český tým, že může vyhrát,“ prohlašuje jednoznačně Šafářová.

Nebude to sice v našem domácím prostředí, kde máme vždy obrovskou podporu, ale myslím, že umíme a jsme schopné hrát i mimo naši zemi. Venku jsme získali několik skvělých výher, takže si jsem jistá, že si s tím poradíme.“

Finálový vývoj si pak nenechá ujít. „Budu holkám fandit. Pravděpodobně budu někde odpočívat, tak se pokusím připojit a podívat se na nějaké zápasy,“ dodala Šafářová.