Ani jsem nebyl nervózní, divil se šampion Kolář. Pro titul si dokráčel v reprezentačním outfitu

- David Schlegel, Marek Bartošík

Poctivá práce přinesla zasloužené ovoce! Zdeněk Kolář prožil nádherný týden v portugalském Oeiras, když si na tamní antuce dokráčel pro premiérovou singlovou trofej z okruhu ATP Challenger Tour. Čtyřiadvacetiletý šampion navíc nenechal nikoho na pochybách, kterou zemi ve finále zastupuje. Na kurtu se totiž proháněl v modro-červeném reprezentačním outfitu. „Jsou to mé nejoblíbenější barvy a zároveň se jedná o české barvy, takže je to spojené v jednom. Podobnou kombinaci jsem zvolil i v semifinále,“ poznamenal v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět spokojený šampion.

Zdeňku, jak moc si vašeho titulu vážíte?
Vážím si ho strašně moc, poslední půlrok pro mě nebyl nejjednodušší. Jsem nesmírně rád, že se mně podařilo vyhrát.

Ve finále jste udolal dříve 57. hráče světa, domácího tenistu Gastaa Eliase. Věřil jste si na něj? Co to finále podle vás rozhodlo?
Věřil jsem hlavně ve svoji hru. Zápas byl vyrovnaný, myslím, že rozhodla má agresivnější hra.

Byl jste před finále nervózní? Dolehla na vás tíha okamžiku?
Nervózní jsem nebyl, až jsem byl sám překvapený.

Blízko vyřazení jste přitom byl už v prvním kole, kdy jste odvrátil ve druhém setu za stavu 5:6 a 30:40 mečbol proti Portugalci Nunovi Borgesovi. Jak jste zmíněnou situaci viděl?
Už po losu jsem věděl, že to bude hodně těžký zápas. Ačkoli soupeř startoval na divokou kartu, byl právě on favoritem. V zápase to také potvrdil – hrál výborně, přesně a rychle. První set mi téměř nedal šanci, druhý set už byl vyrovnanější. Na mečbol se mi podařilo výborně zaservírovat. V tiebreaku jsem ho zlomil a ve třetím setu už jsem byl lepší.

Pomohl vám ten obrat k tomu, abyste se více uvolnil v dalších zápasech na turnaji?
Myslím, že ani ne. Spíš jsem věděl, že jsem dokázal otočit těžký zápas se soupeřem, který hraje ve výborné formě. I po zápase mi Portugalci říkali, že věřili, že Nuno turnaj může vyhrát.

Od 2. kola až do semifinále jste proti Miedlerovi, Cacaovi a Trungellitimu ztratil v průměru jen dva gemy na set a ve všech zápasech jste jasně diktoval tempo utkání. Byl tam nějaký moment, kdy hrozilo zakolísání?
Všechny tři zápasy byly výsledkově pro soupeře kruté, hra byla rozhodně mnohem vyrovnanější.

Do finále s Eliasem jste vstoupil brejkem, ale brzy jste o něj přišel. Ve druhém setu zase Portugalec podával na vítězství v setu. Jak jste viděl klíčové momenty toho zápasu?
Zápas byl od začátku vyrovnaný. Dařilo se mi hrát dostatečně rychle, takže Gastao neměl čas na obíhání bekhendu. Podobně hrál už Cacao ve čtvrtfinále, takže jsem věděl, co mě čeká.

Na začátku letošní sezóny se vám na tvrdém povrchu příliš nedařilo. Kde vidíte hlavní příčiny porážek? A jak jste se snažil vrátit do formy?
Měl jsem poměrně těžké losy a nedařilo se mi převracet koncovky setů na mou stranu. Do formy jsem se nějak nedostával, dělal jsem stále to, co mám. Akorát před měsícem jsem změnil jeden strašně malý detail a hned od prvního úderu jsem věděl, že to může být herně i výsledkově lepší.

V Bielle jste sehrál ve druhém kole hezký zápas s Rodionovem. Sice jste ze čtyř mečbolů trochu nešťastně prohrál, ale zdálo se, že se vám vrací forma. Cítil jste to podobně, nebo už jste to zlepšení pozoroval dříve?
Proti Rodionovovi to byl druhý zápas po změně. I přes porážku ze čtyř mečbolů jsem věděl, že jsem hrál výborně a že to do dalších zápasů bude lepší.

Jak se cítíte po zdravotní stránce? Měl jste v poslední době nějaké problémy?
Poslední tři týdny se konečně cítím dobře. Po velmi dlouhé době mě přestalo bolet pravé zápěstí.

Jak vypadá aktuálně složení vašeho trenérského týmu?
Trénuji i jezdím na turnaje stále se svým tátou. Je se mnou téměř na všech turnajích.

Příští týden se hraje opět challenger v Oeiras, ale dáváte přednost turnaji ve Splitu. Nemrzí vás trochu, že nezůstanete na místě, kde se vám daří?
Nemrzí, protože Chorvatsko mám rád. Vyhrál jsem tam svůj první turnaj ITF, cítím se tam vždy jako doma. Zároveň jsme domluveni s Lukášem Rosolem na čtyřhru. Těším se, že si spolu po tři čtvrtě roce zase zahrajeme.

Jaké máte plány do dalších týdnů? Chystáte se hrát také turnaje na českém území?
Zatím mám v plánu dva turnaje ve Splitu, poté Řím. Jestli budu hrát v České republice, zatím sám nevím. Ale nejspíše ano.

Cesta Zdeňka Koláře za titulem na challengeru v Oeiras

1. kolo: ZDENĚK KOLÁŘ – Nuno Borges (POR) 2:6, 7:6(6), 6:1
2. kolo:
ZDENĚK KOLÁŘ – Lucas Miedler (AUT) 6:1, 6:1
Čtvrtfinále:
ZDENĚK KOLÁŘ – Tiago Cacao (POR) 6:3, 6:2
Semifinále:
ZDENĚK KOLÁŘ – Marco Trungelliti (ARG) 6:3, 6:2
Finále:
ZDENĚK KOLÁŘ – Gastao Elias (POR) 6:4, 7:5