Tenis v Šarm aš-Šajchu? Písečná bouře při utkání i byznys s ubytováním, říká Poljak

- David Schlegel, Michal Hladký

Zatím pouze v jediné destinaci se letos představil David Poljak, který absolvoval hned šest turnajů ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu. Čtvrtfinalista z tohoto týdne se v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal o specifických podmínkách, jež v Egyptě panují. Čtyřiadvacetiletý Čech také vysvětlil, proč nebydlí v oficiálním hotelu, který pořadatelé nabízejí.

Letos máte za sebou už šest turnajů, všechny v Egyptě. Proč jste si je vybral před Monastirem nebo Antalyí, případně dalšími turnaji?
V Egyptě to znám, hrál jsem tu několikrát finále. Sedí mi povrch, akorát počasí občas zlobí. Fouká, ale to už tak u moře bývá.

V únoru jste dvakrát vypadl v prvním kole, pak jste prohrál v rozhodujícím tiebreaku s Polákem Ciasem 6:8 ve čtvrtfinále. Čekal jste od toho prvního pobytu více? A co chybělo, aby to bylo lepší?
První výjezd nebyl ideální, úvodní dva turnaje jsem byl nemocný, bral jsem antibiotika. Na třetím turnaji už jsem byl zdravý, bohužel mi semifinále o kousek uteklo.

V Čechách se nikam nesmí, v Egyptě je situace trochu volnější, užil jste si tam s dalšími Čechy trochu zábavy? Co v Šarm aš-Šajchu kromě tenisu děláte?
Člověk tráví většinu času na kurtech, ale když bylo volno, tak jsme se večer prošli. Kluci hráli biliár, někdy jsme dali i šipky.

Vaše březnová návštěva už byla veselejší. Na dvou turnajích jste vypadl s pozdějšími vítězi, ve čtvrtfinále s Hsiou Yu Hsuem a předtím v semifinále s Lucasem Miedlerem. Byl jste spokojen se svou hrou? Co chybělo, abyste oba porazil? A co bylo jinak oproti únoru?
V březnu se mi dařilo více. Doma jsem byl o týden dva déle, než jsem plánoval. Měl jsem zraněná záda, naštěstí jsem se dal do pořádku. Hrál jsem dobré zápasy, můj letošní nejlepší byl proti Paulu Jubbovi (Poljak Brita porazil 6:3, 6:2 – pozn. red.), ten mi i v závěrečném gemu řekl, že hraji nejlepší utkání v životě. Když mám svůj top den, dokážu porazit všechny. (směje se) Se Hsuem a Miedlerem mi utekly důležité balóny, jinak to ale byla bitva.

I na třetím turnaji jste vypadl těsně ve čtvrtfinále. Jak jste byl spokojen s vaší hrou na třetím turnaji?
Tento týden jsem hrál solidně první dvě kola. Čtvrtfinálový zápas mi utekl ve třetím setu, když jsem nezvládl ideálně koncovku (Nizozemec Nijboer vyhrál 6:2, 2:6 a 6:4 – pozn. red.).

V Egyptě nejsou ideální tréninkové podmínky. Má to nějaký vliv na vaši hru, když jste v resortu delší dobu, nebo chodíte trénovat i jinam?
Chodím trénovat jinam. Někdy jsem vstával brzo ráno, ale třeba o víkendech jsem jezdil trénovat pryč, kde jsem měl na tři hodiny kurt jen pro sebe. 

V deblu hodně střídáte parťáky, je to záměr?
Spoluhráče si vybírám náhodně, letos jsem hrál víckrát jen s Piotrem (Matuszewským).

Nemohu se nezeptat na jeden z vašich zápasu ve čtyřhře, když jste s Jonášem Forejtkem porazili Indy Chandrasekara s Kalijandou Poonachem 19:17 v supertiebreaku. Zažil jste už něco podobného? A jak moc jste byli blízko porážce?
Pokud si dobře pamatuji, byl to můj nejdelší tiebreak, co jsem kdy hrál. Zrovna panovala písečná bouře, takže to bylo kdo s koho.

Mimochodem, Jonáš pak do dalšího zápasu nenastoupil...
Prohrál singla, nechtělo se mu čekat, tak letěl domů.

S kým jste v Egyptě? A je vám tam lépe, než by vám teď bylo v Čechách?
Jezdím sem sám, nicméně nás Čechů je tu více. V Česku je více problémů současně, k tomu počasí není ideální, takže je lepší hrát zatím v Egyptě.

Jak drahý je pobyt v hotelu? A pokud někdo bydlí mimo oficiální hotel, dělají mu na kurtech nějaké potíže?
Oficiální hotel stojí 95 dolarů pro jednoho, dvojpokoj pak 140. My jsme se přestěhovali jinam, kde platíme o polovinu méně, což je fajn. V oficiálním hotelu to mají tenisté daleko dražší, je to byznys. Problémy pořadatelé někdy, bohužel, dělají. Od soboty ale mohou trénovat všichni.

Jak často jste na turnaji testován? A už jste prodělal koronavirovou nákazu?
Testováni jsme často, nicméně nemoc jsem už prodělal dříve.

Jak jste na tom se zdravím? A jaký je váš další program?
Se zdravím různě, teď mě momentálně trápí ruka. Fyzioterapeut mi tady pomohl, snad se to tedy zlepší. Ještě odehraji jeden turnaj v Egyptě, a to pouze dvouhru. Následně plánuji objet nějaké challengery a podniky ITF s dotací 25 000 dolarů.