Bartyová se stala šestou tenistkou historie, která obhájila v Miami titul

- Michal Hladký

Australanka Ashleigh Bartyová (1.) porazila za hodinu a dvě minuty ve finále turnaje WTA 1000 v Miami Kanaďanku Biancu Andreescuovou (9.). Ta za stavu 3:6, 0:4 ve svůj neprospěch skrečovala zápas, a to kvůli zraněnému pravému kotníku. Čtyřiadvacetiletá australská hráčka tedy obhájila titul ze sezony 2019, což se jí podařilo jako první tenistce od roku 2015. Tehdy triumfovala potřetí v řadě Američanka Serena Williamsová (7.).

Cesta Ashleigh Bartyové za obhajobou titulu začala pro Australanku náramně. Kanaďance Biance Andreescuové vzala hned na úvod servis a utvořila si náskok 3:0. Vzápětí devátá hráčka světového žebříčku zabrala, ztrátu stáhla na 2:3 a chystala se podávat.

Jenže současná jednička ženského tenisu byla dnes na returnu nekompromisní, vždyť v zápase téměř každou druhou výměnu na podání soupeřky urvala na svou stranu. Ztracené podání si vzala zpět, načež další komplikace nepřipustila a první sadu ovládla výsledkem 6:3.  

V té druhé znova Bartyová zaúřadovala a oponentku brejkla, poté šel už ale samotný tenis stranou. V následném gemu si Andreescuová zvrtla kotník a při výměně stran si vyžádala ošetření. Jeden gem zvládla, dále ovšem zranění nepokoušela a za stavu 3:6, 0:4 finále skrečovala.

Bolestivé je to pro Kanaďanku o to více, že to není tak dávno, kdy musela vzdát kvůli problému s levým kolenem utkání proti Karolíně Plíškové. Stalo se tak v říjnu roku 2019 na Turnaji mistryň, na okruhu se objevila až letos v Austrálii. 

„Vrátit se nebylo lehké. Budu si i nadále věřit, nevzdám se. Každému, kdo si prochází, stejně jako já, těžkým obdobím, chci říct, ať má hlavu vztyčenou a věří si,“ pronesla po zápase dvacetiletá hráčka.

Zakončení turnaje takovýmto způsobem mrzelo i vítězku Ashleigh Bartyovou. „Takhle nechcete zakončit tenisový zápas. Bylo mi ctí se s Biancou zde poprvé utkat. Doufám, že to bylo jedno z mnoha našich dalších vzájemných klání, která snad už nebudou provázet zdravotní komplikace,“ vzkázala.

Australanka se stala teprve šestou tenistkou, které se podařilo obhájit v Miami titul. Tento zápis do historie vlastní na turnaji, jenž se koná od roku 1985, sestry Serena a Venus Williamsovy, Steffi Grafová, Arantxa Sánchez Vicariová a Monika Selešová.