Los Sardegna Open: Veselého čeká federální derby, po zranění se vrací deblista Jebavý

- Michal Hladký

Už 5. dubna započne druhý ročník italského Sardegna Open, turnaje kategorie ATP Tour 250. Podnik, jenž si odbyl premiéru vloni na podzim v Pule, se pro letošek přesunul do Cagliari. Na tamní antuce se představí i dva Češi, a to Jiří Veselý a deblista Roman Jebavý. Právě druhý jmenovaný se vrací na kurty po zranění, kvůli kterému byl ze hry od konce února.

Turnaj v Cagliari, jehož prize money činí 408 800 eur, disponuje hned několika zajímavými jmény. Nasazenou jedničkou bude Brit Daniel Evans, devětadvacátý tenista světového žebříčku, jenž ještě dnes večer nastoupí v Miami do finále čtyřhry po boku krajana Neala Skupskiho.

Ve druhém kole se třicetiletý tenista střetne s lepším z italsko-rakouské dvojice Lorenzo Musetti (94.), Dennis Novak (100.).

První kolo taktéž mine nasazenou dvojku Američana Taylora Fritze (32.). Ten si úvodní zápas Sardegna Open zahraje proti vítězi federálního derby, do kterého nastoupí Jiří Veselý (71.) a Slovák Andrej Martin (107.).

Turnajovou trojkou bude v největším městě Sardinie domácí Lorenzo Sonego (34.), čtyřkou pak Gruzínec Nikoloz Basilašvili (38.). Právě forma pověstného průšviháře je velkou neznámou, neboť jak na tisícovce v Miami, tak na pětistovce v Dubaji vypadl už ve svém úvodním utkání. Na druhou stranu to není ani měsíc od chvíle, kdy rodák z Tbilisi ovládl turnaj ATP Tour 250 v Dauhá.

Obhajobu titulu z loňského podzimu, kdy se podnik zorganizoval kvůli dlouhé pauze zapříčiněné koronavirovou pandemií, má před sebou Srb Laslo Djere (57.). Svou cestu turnajem započne v první rundě proti domácí divoké kartě Federicu Gaiovi (142.).  

Za pozornost jistě stojí i pavouk čtyřhry. V něm se nachází desátý hráč singlového žebříčku Matteo Berrettini, který obdržel společně se svým bratrem Jacopem divokou kartu. Italské sourozenecké duo si zahraje první kolo proti Argentincům Guillermu Doranovi a Guidu Pellovi.

Po několikatýdenní pauze, jež byla zapříčiněna zánětem v břiše, se vrací na kurty Roman Jebavý. Se svým slovenským parťákem Igorem Zelenayem se na úvod střetnou s americkým párem Taylor Fritz, Tommy Paul.

Italské Sardegna Open se uskuteční od 5. do 11. dubna. Souběžně se odehraje podnik totožné kategorie i ve španělské Marbelle, kde jsou přihlášeni například Alexander Zverev (7.) nebo Andrej Rubljov (8.).

Los dvouhry a čtyřhry