Zkušený Argentinec neměl šanci! Kolář je poprvé od roku 2016 ve finále challengeru

- Marek Bartošík

Zdeněk Kolář (246.) předvedl v semifinále antukového challengeru v Oeiras dominantní výkon, když porazil svého žebříčkového souseda Marca Trungellitiho (247.) za hodinu a 13 minut 6:3 a 6:2. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant tak postoupil podruhé v kariéře – a poprvé od roku 2016 – do singlového finále na challengeru.

Parádní jízda Zdeňka Koláře na turnaji kategorie ATP Challenger 50 v portugalském Oeiras pokračuje! Tenista z Bystřice nad Pernštejnem zapsal tento týden už čtvrté vítězství, když nechal pouhých pět her někdejšímu 112. hráči světa Marcovi Trungellitimu. Zkušený Argentinec přitom ztratil ve třech předchozích zápasech pouze osmnáct gemů.

Český tenista si zajistil úspěch v prvním setu proměněnými brejkboly v páté a deváté hře. Ačkoliv do druhé sady vstoupil ztraceným podáním, rychle si vypracoval vedení 4:1. Získanou výhodu už podržel, přičemž v závěrečném osmém gemu přidal ještě jeden úspěch na returnu.

Semifinálová výhra vynesla českého hráče v tzv. „živém žebříčku“ na 232. místo, což znamená zlepšení o čtrnáct pozic.

Kolář si dosud naposledy zahrál o singlovou trofej v říjnu 2017, kdy na halovém turnaji ITF v estonském Tartu prohrál s Harrim Heliövaarou. Dosud jediné finále dvouhry na ATP Challenger Tour absolvoval na jaře 2016 v Ostravě, kde nestačil na Constanta Lestienneho.

Jeho finálovým protivníkem v Portugalsku bude buď domácí divoká karta Gastao Elias (358.), nebo francouzský kvalifikant Evan Furness (340.).

Oeiras 1 (muži, POR, 31 440 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
Marco Trungelliti (ARG, 247.) – ZDENĚK KOLÁŘ (246.) [8] 3:6, 2:6