Miami Open: Hurkacz skolil ruského favorita, ve finále vyzve teenagera Sinnera

- Marek Bartošík

Finále mužského turnaje kategorie ATP Masters 1000 v Miami zná své obsazení. Devatenáctiletý Jannik Sinner v prvním semifinále přehrál Roberta Bautistu Aguta ve třech těsných setech a stal se nejmladším finalistou turnaje Masters od roku 2005. V souboji o cennou trofej ho vyzve čtyřiadvacetiletý Hubert Hurkacz, jenž ve druhém semifinále nepovolil ani set favorizovanému Andreji Rubljovovi.

O velké překvapení se v semifinále Masters v Miami postaral Hubert Hurkacz (37.), když porazil favorizovaného Andreje Rubljova (8.) za hodinu a 27 minut 6:3 a 6:4.

Polský tenista si v prvním setu vypracoval luxusní vedení 5:1. Hvězdný Rus sice korigoval na 3:5, na víc se ale nezmohl. Ve druhém setu si Hurkacz připsal výhodu brejku hned v první hře a udržel ji až do konce. Tenista z Vratislavi, který přestřílel svého ruského soupeře na vítězné údery poměrem 25:14, se v tzv. „živém žebříčku“ vyšvihl na 25. příčku.

„Myslím, že každý zápas na turnaji byl velice těžký. Jsem nadšený, že se mi všechny podařilo zvládnout,“ uvedl na tiskové konferenci Polák, jenž na Miami Open vyřadil také Denise Kudlu, Denise Shapovalova, Milose Raonice a Stefanose Tsitsipase.

Hurkacz si v největším finále své dosavadní kariéry zahraje proti Janniku Sinnerovi (31.), který v semifinále udolal Roberta Bautistu Aguta (12.) po dvou hodinách a 29 minutách 5:7, 6:4 a 6:4. Italský teenager dohnal ve třetím setu manko 1:3 na gemy.

Devatenáctiletý Ital postoupil do finále Masters poprvé v kariéře, přičemž se stal nejmladším finalistou na turnaji této kategorie od roku 2005. V tzv. „živém žebříčku“ mu aktuálně patří 21. místo.

„Jsem moc šťastný, vítězství pro mě znamená moc. Podmínky nebyly snadné, docela foukalo. Snažil jsem se lépe servírovat, více ho rozhýbat a měnit rytmus hry. Myslím, že to rozhodlo,“ řekl po utkání Sinner, který svému soupeři nasázel 37 vítězných úderů (Bautista Agut jich zaznamenal pouze 12).

Vítěz nedělního finále se bude kromě cenné trofeje radovat také z posunu do Top 20 žebříčku. Jestliže uspěje Hurkacz, pak poskočí na 16. pozici. Sinnerovi by trofej z Miami zajistila dokonce 14. místo.

Miami Open presented by Itau (muži, USA, 3 343 785 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 31.) [21] – Roberto Bautista Agut (ESP, 12.) [7] 5:7, 6:4, 6:4
Andrej Rubljov (RUS, 8.) [4] – Hubert Hurkacz (POL, 37.) [26] 3:6, 4:6