Dvacetiletý Korda útočí na otcovo maximum, v Miami postoupil do svého největšího čtvrtfinále

- Filip Lefenda

První skalp soupeře z elitní desítky světového žebříčku a premiérová účast mezi osmi nejlepšími tenisty na akci kategorie Masters. Dvacetiletý Američan Sebastian Korda překonává na domácí tisícovce v Miami opět vlastní rekordy a útočí dokonce i na maximum svého slavného otce.

Korda zaskočil ve středečním osmifinále Diega Schwartzmana z Argentiny. Devátého hráče mužského pořadí přehrál po velkém boji ve třech setech 6:3, 4:6 a 7:5 a zaznamenal premiérový skalp soupeře z TOP 10.

„Byl to hodně těžký zápas. V prvním setu jsem servíroval lépe než protivník, pak se ale zvedl a hrál opravdu dobrý, bojovný tenis. Ve třetí sadě to byla velká bitva,“ hodnotil Korda.

Ten do rozhodujícího dějství vstoupil okamžitým brejkem a za stavu 5:4 podával na vítězství, skrze nevyužitý mečbol ale ztratil servis a drama tak pokračovalo.

„Myslím si, že jsem zápas zvládl skvěle po psychické stránce. I v těžkých situacích jsem dokázal zachovat klid a věřil ve své schopnosti. Jsem na sebe opravdu hrdý,“ přiznal mladík, který za stavu 5:5 oplácel soupeři brejk stejnou mincí. Na druhý pokus již posléze Korda duel dopodával čistou hrou a po 2 hodinách a 36 minutách se mohl radovat z velkého vítězství.

„Odehrál jsem neuvěřitelný zápas. Cítím uvnitř tolik radosti. Veškerá tvrdá práce, kterou jsem odvedl se svým týmem, se začíná vyplácet,“ liboval si dvacetiletý Korda, jenž postoupil do svého druhého a zároveň největšího čtvrtfinále na okruhu ATP.

A to před zrakem svého otce Petra, vítěze Australian Open z roku 1998 a bývalého druhého hráče světa. „Je to pro mě opravdu speciální chvíle, protože oba mí rodiče jsou tu se mnou. Měli dnes odletět do Palm Springs za sestrami, které hrají první golfový major sezóny, ale snad ještě chvíli zůstanou tady,“ prozradil v ohlasech pro ATP finalista lednového podniku v Delray Beach.

„Každá výhra se počítá. Stále je ale přede mnou velká spousta práce. Budu tvrdě makat a doufat, že budu jednou podobně úspěšný jako můj táta,“ plánuje syn slavného otce, který si v roce 1993 zahrál v Miami semifinále.

Teď na něj bude útočit další Korda. Sebastian se o něj utká s ruským favoritem Andrejem Rubljovem a bez šance rozhodně nebude.