Kvitová proti světové pětce bojovala, přesto se s Miami loučí v osmifinále

- Michal Hladký

Petra Kvitová (10.) nedokázala dotáhnout do vítězného konce dobře rozehraný osmifinálový zápas turnaje WTA 1000 v Miami. Proti Ukrajince Elině Svitolinové (5.) prohrála za dvě hodiny a dvaadvacet minut po setech 6:2, 5:7 a 5:7.

V úvodní sadě to vypadalo, že Češka dnes nebude mít konkurenci. Dařil se jí servis, což se nedalo říct o Ukrajince, která do výměny dokázala uvést jen 33,3 % svých prvních podání. Nakonec z toho byla výhra 6:2 a přiblížení k postupu do čtvrtfinále.

Následně Svitolinová zabrala, zkvalitnila servis a až do stavu 5:5 hrála s Kvitovou vyrovnanou partii. Poté pátá hráčka světového žebříčku prolomila vůbec poprvé v zápase soupeřčin servis, což stačilo k srovnání na 1:1.

Třetí sada byla nahoru, dolů. Ukrajinka si nejdříve utvořila nadějné vedení 3:0, vzápětí však o něj přišla. Kvitová byla na koni, bojovným výkonem srovnala, a dokonce otočila na 4:3.

Velkého comebacku jsme se ale nedočkali. Gem za stavu 5:5 na podání české lvice hned čtyřikrát dospěl ke shodě, nakonec se ale radovala ukrajinská hráčka. Ta tiebreak nepřipustila, dvojnásobná wimbledonská vítězka sice odvrátila první mečbol, na ten druhý už ale neměla nárok.

Prohra v osmifinále znamená, že jednatřicetiletá tenistka nevyrovná v Miami své dosavadní maximum, kterým je čtvrtfinále z let 2019 a 2014.

V žebříčku WTA se Petra Kvitová dotáhla na devátou Karolínu Plíškovou, na kterou ztrácí 144 bodů. Na druhou stranu teď ji nečeká nic jednoduchého, na nadcházejícím turnaji v německém Stuttgartu totiž obhajuje titul. Úvodní antukový podnik evropského turné začíná 19. dubna.

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 3 260 190 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ (10.) [9] – Elina Svitolinová (UKR, 5.) [5] 6:2, 5:7, 5:7