V Miami se bojuje o ženský tenisový trůn. Jak může Ósakaová sesadit Bartyovou?

- Marek Bartošík

Ashleigh Bartyová se už od září 2019 vyhřívá na prvním místě žebříčku WTA, nyní je ale její hegemonie ohrožena. Australská tenistka obhajuje na právě se konajícím turnaji v Miami hned 1000 bodů za předloňský titul, naopak světová dvojka Naomi Ósakaová v témže ročníku zapsala pouhých 65 bodů za třetí kolo (loni se Miami Open nekonalo). Japonská hvězda tak může nejen výrazně snížit svou ztrátu 1351 bodů na vrchol žebříčku, ale případně ji i zcela vymazat a ovládnout světové pořadí.

Na prvním místě Ashleigh Bartyová s 9186 body, na druhé pozici Naomi Ósakaová se 7835 body. Tak vypadá zatím poslední vydání rankingu WTA z 22. března.

Rozdíl mezi světovou jedničkou Bartyovou a dvojkou Ósakaovou se zdá být poměrně velký, avšak vzhledem k obhajobám z Miami se můžeme už za týden dočkat střídání stráží na ženském tenisovém trůnu.

Zatímco Bartyová brání na Floridě 1000 bodů za předloňský triumf, její soupeřka Ósakaová tehdy zapsala nicotných 65 bodů za třetí kolo. Při odečtení posledního výsledku z Miami Open tak vstupovaly tenistky do zmíněného turnaje s rozdílem 416 bodů ve prospěch Bartyové.

Obě hvězdy už postoupily do osmifinále, přičemž Bartyová musela ve druhém kole proti Kristíně Kučové odvracet mečbol.

A jaký je tedy scénář, který by třiadvacetileté Ósakaové zajistil posun na první místo žebříčku? Čtyřnásobná grandslamová šampionka by se určitě musela dostat do finále. Jestliže by zároveň Bartyová vypadla nejpozději ve čtvrtfinále, pak by Ósakaová nemusela získat titul. Pokud by se ale Australanka probojovala do semifinále, pak by Japonka musela zvládnout i finále. A když Bartyová dokráčí do finále, tak si první místo ještě nějakou dobu podrží.

Čtyřiadvacetiletá Bartyová je světovou jedničkou už 69 týdnů. Prvních sedm týdnů zapsala od června do srpna 2019, poté ji na čtyři týdny vystřídala Ósakaová. V září téhož roku se Bartyová na čelo žebříčku vrátila a od té doby ji nikdo nesesadil. Kritici přitom tvrdí, že Australanka je světovou jedničkou pouze díky kontroverznímu systému žebříčku WTA, od kterého bude upuštěno teprve 5. dubna.

Jak vypadá aktuální pavouk ženského Miami Open, naleznete v příspěvku níže.

Vývoj žebříčkových bodů podle výsledku na Miami Open 2021

Ashleigh Bartyová/Naomi Ósakaová
Osmifinále: 8306/7890
Čtvrtfinále: 8401/7985
Semifinále: 8576/8160
Finále: 8836/8420
Titul: 9186/8770