Finský mladík v Miami skolil favorita Zvereva. Znovu tak vylepší kariérní maximum

- Marek Bartošík

Jeden z největších favoritů končí na Masters v Miami už po svém úvodním utkání! Alexander Zverev (7.), jenž měl na úvod volný los, podlehl ve druhém kole floridského turnaje Emilu Ruusuvuorimu (83.) za dvě hodiny a čtyři minuty 6:1, 3:6 a 1:6. Jednadvacetiletý Fin zaznamenal svou druhou výhru v kariéře proti hráči Top 10. Poprvé se z tak cenného skalpu radoval předloni, kdy v Davis Cupu porazil Dominica Thiema.

Alexander Zverev přijížděl do Miami jako jeden z adeptů na titul. Třiadvacetiletý Němec si minulý týden v Acapulcu připsal titul a na Floridě už si jednou zahrál finále (2018). V pavouku navíc chybí jména jako Novak Djokovič, Rafael Nadal, Dominic Thiem a Roger Federer, konkurence je tak o poznání menší.

Letošní floridská kampaň jednoho ze spolufavoritů turnaje ale skončila velmi záhy, o což se postaral Emil Ruusuvuori. Tenista z Helsinek se nenechal rozhodit ani neúspěchem z prvního setu, v němž uzmul pouze jeden gem.

Ve druhé a třetí sadě už Ruusuvuori naplno rozvinul svůj potenciál, přičemž ztratil pouze čtyři gemy! Naopak Zvereva jako už mnohokrát příliš neposlouchalo druhé podání, když napáchal hned sedm dvojchyb. Kromě toho zaostal v počtu vítězných úderů (20:23), i když nastřílel hned jedenáct es (Ruusuvuori žádné, dominoval však z forhendu).

Jednadvacetiletý finský reprezentant, který předloni ovládl čtyři challengery na tvrdém povrchu, si díky postupu do třetího kola Miami Open zajistil 45 bodů do žebříčku. V „živém“ pořadí tak aktuálně figuruje na svém novém maximu – 79. místě.

O další vylepšení rankingového postavení zabojuje ve skandinávském derby proti Švédovi Mikaelu Ymerovi (95.).

Miami Open presented by Itaú (muži, USA, 3 343 785 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Alexander Zverev (GER, 7.) [3] – Emil Ruusuvuori (FIN, 83.) 6:1, 3:6, 1:6