Roger Federer: Kyrgios nemůže hrát dobře jen tehdy, když se mu chce

- Jan Vojkůvka

Tenisový elegán a gentleman na kurtu, Roger Federer, bývá vzorem sportovní profesionality a chování na sportovních kolbištích. Byla tak jen otázkou času, kdy bude dotázán na to, co říká na chování Nicka Kyrgiose, který vyfasoval suspendaci a několik finančních pokut za vypuštění utkání v Šanghaji.

Australan Kyrgios, bouřlivé dítě světového tenisu, který oplývá ohromným talentem, ale také mnohdy laxním přístupem a zejména nejrůznějšími aférkami, kterými oživuje tenisové dění. Na druhou stranu to však v Šanghaji na turnaji Masters podle mnohých už skutečně přehnal, když svůj zápas vypustil.

A přišel trest. Napřed finanční pokuta. Následně další dodatečná pokuta a suspendace na osm týdnů. Kyrgios si s tím moc hlavu neláme, naopak přes Twitter vtipkuje, zároveň je na 13. místě světového žebříčku, což je jeho maximum a polepšil si i přes fakt, že nesmí hrát.

Roger Federer však s jeho přístupem nesouhlasí. „Měl by popřemýšlet o tom, co se stalo, a pak si uvědomil, co udělal. Fakt, že chtěl jít domů, ale nemohl,“ upozorňuje Federer. „Cítil se zablokovaný a ztratil vůli a motivaci, aby zkusil ze sebe vydat to nejlepší. Ale není správné soudit, jestli si to zaslouží (trest) nebo ne,“ přemítá v rozhovoru pro Tages Anzeiger.

Možná byl poté, co vyhrál v Tokiu titul, unavený. Kyrgios ale nemůže hrát jen ve chvíli, kdy se cítí dobře. Potřebuje se z toho poučit a přemýšlet nad tím. Má se také chovat dobře i proto, aby respektoval Tour. Možná potřebuje být silnější fyzicky a mentálně. Jak ho potrestat je věc jiná,“ myslí si Federer.

Na každý pád osmitýdenní suspendace ke konci sezony není zase tolik tvrdý trest, vzhledem k tomu, že stihne domácí grandslam v Melbourne. V jedné věci má ale Federer naprostou pravdu, hrát jen ve chvíli, kdy si hráči chce, není dobrý přístup, pokud se z turnaje neodhlásí.